Арестуваха 13 души в Кипър заради безредици. Те са участвали

...
Арестуваха 13 души в Кипър заради безредици. Те са участвали
Коментари Харесай

Арестуваха 13 души в Кипър, участвали в антимигрантски марш

Арестуваха 13 души в Кипър поради вълнения. Те са взели участие в антимигрантски марш във втория по величина град на острова Лимасол, след което митингът е прераснал в принуждение с тълпи, вилнеещи по улиците. Петима души бяха ранени по време на безредиците, при които имаше запалени кофи за отпадък и разрушени магазини в петък вечерта в южния крайбрежен град, заяви БГНЕС.

В митинга са взели участие към 500 души. Според очевидци са нападнати и чужденци.

Полицията разпръсна с водни оръдия протестиращите, някои от тях с качулки и транспаранти с надпис: " Бежанците не са добре пристигнали ".

Насилието пристигна дни откакто към 20 души бяха задържани по време на жестоки конфликти сред кипърци и мигранти покрай западния курорт Пафос, където управляващите започнаха да извеждат сирийци от зарязан жилищен комплекс.

Кипър твърди, че е " страна на първа линия " по средиземноморския мигрантски маршрут, борейки се да се оправи с притока на противозаконни мигранти.

По данни на Европейски Съюз страната има максимален брой молби за леговище за първи път по отношение на популацията в 27-членния блок. Властите споделиха тази седмица, че мигрантите съставляват към 6% от популацията на острова. Средно за блока е към един %.

Президентът на Кипър Никос Христодулидес организира незабавна среща в събота, с цел да разиска безредиците в Лимасол с началника на полицията и министрите на правораздаването и вътрешните работи. Това е втората изключителна среща за една седмица след първата във вторник поради насилието в Пафос.

Видимо сърдит Христодулидес сподели пред кореспонденти: „ Няма доста какво да се каже, с изключение на грозните подиуми, които видяхме. „ Те нямат нищо общо с имиграцията. „ Ако всички забъркани (в случаите в Лимасол) обичаха или се интересуваха от страната си, те нямаше да подхващат такива дейности, които на първо място наскърбяват страната ни “.

Въпреки напрежението броят на мигрантите, кандидатстващи за леговище в Кипър, е намалял с 53% през последните пет месеца, съгласно данни на вътрешното министерство.

Повече от 10 600 души са подали молба за леговище от март до юли 2022 година спрямо 4976 през същия интервал на тази година. Но полицейските данни демонстрират повишаване на броя на мигрантите, идващи по море, като повече от 500 са пристигнали на 45 дребни риболовен или на надуваеми лодки през последните три месеца, по-голямата част от които са от Сирия. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР