Арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) са

...
Арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) са
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър: Сигнал за нередности с гражданството подадох през 2014 година!

Арестите в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) са естествено продължение на цялата политика на организацията през годините на издаването на задгранични паспорти и придобиване на българско поданство. Това сподели пред бТВ някогашният зам.-министър на правораздаването в кабинета "Орешарски " Илия Ангелов. Докато е на поста, той оглавява Съвета за българско поданство, в който вземат участие 9 институтии и преглежда документите на претендентите за поданство.

Ангелов описа, че още през 2014 година в позицията си на зам.-министър подава сигнал до прокуратурата за нередности в ДАБЧ. Причината - откакто оглавявва Съвета по българско поданство, вижда значителен растеж на броя на издадени укази за български жители. Имало и пропуски в документите.

„ През 2001 година са издадени общо 940 указа, през 2009 г.стават 8911, 2010 година – 14 828, 2011 година – 18 319, 2012 година – 17 000, и 2013 година падат на 7701”, изброи някогашният зам.-министър - „ Наред с молбите, които представяха кандидатстващите за българско поданство, те трябваше да показват и документ, удостоверяващ български генезис. Този документ се издава от Държавната организация за българите в чужбина, само че има изискване, че това би трябвало да е подкрепено с обстоятелства и условия, т.е. това българско поданство трябваше да се потвърди. От ДАБЧ обаче представяха единствено акт за раждане и нотариално заверена декларация за българско самосъзнание”.

Ангелов означи, че в разногласието сред вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов и Катя Матева, някогашен чиновник в Министерството на правораздаването, изпращала сигнали до ДАНС и прокуратурата, е на страната на Матева. Вътрешна македонска революционна организация са в окото на бюрята сега, откакто управляващите арестуваха сегашния ръководител на ДАБЧ Петър Харалампиев и негови чиновници поради корупция, обвързвана с издаването на документи за българско поданство. Арести имаше и в Сърбия.

Според Ангелов не са правилни обвиняванията, които Каракачанов хвърля върху Матева, че еднолично е прекратявала преписки и е серпантина документи за българско поданство.

„ Съветът по българско поданство взема решение предвид на предоставената документи дали всичко е редно или неправилно. Ако всичко е тъкмо, приема позитивни стъпки за информиране на президентството за издаване на указ”, посочи някогашният зам.-министър.

По думите му разногласието се задълбочава, а абсурдът надвишава българските граници: „ В четвъртък в Сърбия за задържани четирима души, които са упрекнати в проведена незаконна група за издаване на удостоверения за български генезис, двама от които са българи. От тук нататък коментарът е непотребен, всеки да получи заслуженото си след способеното следствие на органите”, съобщи Ангелов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР