Арестант получи инфаркт и почина в полицейска кола на път

...
Арестант получи инфаркт и почина в полицейска кола на път
Коментари Харесай

Арестуван почина в патрулка. Съдът: Няма полицейско насилие

Арестант получи инфаркт и умря в полицейска кола на път за Трето районно. Близките настояват, че става въпрос за приложено принуждение от униформени, което е довело до гибелта, само че експертизата е безапелационна - сърцето на пловдивчанина с белезници просто е спряло. 

Случката с умрелия задържан датира от Коледа на 2020 година Едва преди няколко дни обаче магистратите се произнесоха изрично по проблема в посока преустановяване на наказателно произвеждане. 

Към 20 часа на 26 декември патрул на Трето районно стопира при парк а на пл. " Чехов ", с цел да извърши инспекция на компания от седем души лица, които употребявали алкохол на публично място. Пияните почнали да се държат надменно и обиждали униформените.  Въпреки това полицейските чиновници се легитимирали и обяснили на компанията, че нарушават публичния ред, като заради оповестеното в страната изключително състояние по отношение на пандемията от Ковид-19 не е желателно да се събират на публично място толкоз хора, да използват алкохол, както и да подвигат звук. Поискали от присъстващите да се легитимират с документите си за идентичност. Всички от събралата се компания го създали като се изключи умрелия малко по-късно. Той се държал жестоко и надменно по отношение на чиновниците на реда, заради което бил задържан,  след което настанен на задната дясна седалка в патрулката. до него седнал един от униформените, а другите двама - начело.

Преди потеглянето на полицейския автомобил, сменили ситуацията на белезниците на арестувания, като преместили ръцете му начело. След като това патрулката потеглила към постройката на Трето районно.  По пътя арестантът се возел умерено, без да демонстрира експанзия, бил във очевидно нетрезво положение, лъхал на алкохол, като нещо си мърморел. Бил с сложена защитна маска на лицето. В един миг, малко преди идването на полицейския автомобил, чиновниците на реда чули пловдивчанин с белезници да изхърква на два пъти, като останали с усещането, че е задремал.  Патрулката стигнала до паркинга, след което служителите на реда слезли и отворили задната врата, с цел да изведат арестувания.  Приканили го да излезе, само че не последвала никаква реакция.  Единият служител на реда сложил палеца си на ръката му и открил, че няма пулс. Повикали кола за спешна помощ, а до идването й  еднообразен почнал да оказва първа помощ със сърдечен масаж. Медиците пристигнали за 6 минути.  Още при първичния обзор лекарят не открил пулс, дихателна и сърдечна активност. Свързала тялото на потърпевшия към екран с електроди, разрязала облеклата му и почнала реанимация посредством сърдечен масаж и обдишване. След към 30 минути установила гибелта му.

При прегледа, както и след отрязване на облеклата му за осъществяване на реанимация, медикът не открил да има следи от травматични увреждания само че главата и гърдите му.  Изготвената съдебно-медицинска експертиза сочи катеогирчно, че повода за гибелта е остра съдречносъдова и дихателна непълнота в резултат на още един инфаркт на миокарда. 

При осъществената аутопсия е било открито двустранно строшаване на ребра на гръдния панер. Според движимостите лица  счупвания са били послесмъртни, като се дължат на оказаната първа помощ посредством косвен сърдечен масаж.  По китките и на двете ръце на потърпевшия били открити  кръвонасядания, породени от притискането на поставените белезници. Заключението на движимостите лица е, че се касае за скоропостижна, ненасилствена гибел. От направената съдебно-химична експертиза пък се открива, че в изпратената за проучване кръвна проба на задържания има съществуване на 2.01 % промила алкохол. 

В хода на следствието е била изискана и приложена здравна документи по отношение на осъществени медицински прегледи от 4 експерти, както и извършени болнични лекувания. Установява се, че умрелият има голям брой болести. След случая околните настояват, че гибелта е настъпила е резултат на полицейско принуждение. Подаден е сигнал в прокуратурата. Оттам обаче смятат, че доказателствата водят до ненасилствена гибел. Така следва  преустановяване на наказателното произвеждане. Близките апелират решението пред Районния съд. Магистратите удостоверяват позицията на наблюдаващия прокурор. На втора инстанция няма смяна. Окръжният съд удостоверява постановлението на прокуратурата. Решението на магистратите не предстои на обжалване. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР