Арбитражното дело, заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния

...
Арбитражното дело, заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния
Коментари Харесай

България спечели делото срещу фонда на Оман

Арбитражното дело, заведено на 22 октомври 2015 година в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия против България от Държавния авариен фонд на Султаната Оман в качеството му на акционер в „ Корпоративна комерсиална банка “, завърши в интерес на България.

Претенциите на Държавния авариен фонд се основаваха на изказване, че България е нарушила стандартите за отнасяне на задгранични вложители, открити в Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Султанат Оман, посредством дейностите на българското държавно управление, Българската национална банка и българския съд, свързани с слагането под специфичен контрол на „ КТБ “ АД и отнемането на лиценза на „ Корпоративна комерсиална банка “. Държавният авариен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро, заяви Българска народна банка.

В това дело България беше представлявана от специалисти на Министерството на финансите и водещи адвокатски адвокатски фирми.

По време на отбраната в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия бяха показани писмени свидетелства от представители на управлението на Българска народна банка, както и мнения от авторитетни международни специалисти.

В резултат от сполучливата отбрана на българската страна Държавният авариен фонд на Султаната Оман се отхвърли от исковете си против Българска народна банка и другите органи на Република България. Този излаз на делото изключва и опцията същите искове да бъдат предявени отначало пред този или различен интернационален арбитражен съд.

Приключването на делото в интерес на България потвърди законосъобразността на атакуваните от Държавния авариен фонд на Султаната Оман дейности и решения на Българска народна банка, свързани с „ Корпоративна комерсиална банка “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР