Арабската кухня, която е известна с многообразието от подправки, които

...
Арабската кухня, която е известна с многообразието от подправки, които
Коментари Харесай

Национални ястия в арабската кухня

Арабската кухня, която е известна с многообразието от подправки, които употребява, и със съхранилите се с времето вековни обичаи, с право се слави като една от най-впечатляващите. Начинът на подготвяне на храните, употребяваните артикули и табиетите, свързани с храненето в Арабския свят, са тясно обвързани с ислямската вяра.

Все отново всяка обособена страна има и свои обичайни ястия, кулинарни техники, артикули и присъщи подправки при оформянето на менюто, които зависят основно от естествените дадености на региона. Ето какво е значимо да знаете за националните ястия на някои от арабските страни:

1. Мароко

За национално ядене на тази известна с архитектурата и с прелестните си плажове страна се смята кускусът. За приготвянето му се употребява специфичен съд, именуван кескес, без който същинският марокански кускус не би бил достоверен. Самото име на кускуса произлиза от звука, който се чува по време на варенето на зърната на гриса. За разлика от България, където от кускус подготвяме най-много закуска за децата, в Мароко кускусът се приема за главно ядене и се комбинира най-вече с агнешко и с пилешко месо.

 Ливанска кухня

2. Ливан

Предполага се, че точно от тази арабска страна произлиза думата мезе, което тук се среща под формата на дребни месни или зеленчукови порции, сервирани с хумус или различен тип пюре. Характерните подправки в ливанската кухня са чесънът, лимоновият сок и ментата, като последната се употребява при приготвянето на съвсем всички обичайни освежаващи питиета.

3. Ирак

За обичайно се смята приготвянето на другите шиш-кебапи и изключително на тези от агнешко месо, които се назовават шаварма.

4. Йордания

Най-популярното ядене е мансаф, представляващо задушено агнешко, гарнирано с ориз, самун и млечен сос.

 Арабска кухня

5. Судан и Египет

И за двете страни е особено приготвянето на медамас, представляващо много пикантно или искрено люто пюре от бакла с чушки и лук.

6. Йемен

Няма типично йеменско ядене, защото тук могат да се срещнат съвсем всички арабски разновидности на ежедневното меню.

7. Сирия

Сирийските домакини са се специализирали в приготвянето на кюфтета от булгур и техните кулинарни умения са измежду най-тачените от ергените, решили да си търсят младоженка.

Още предписания от арабската кухня: Дюнер кебап, Пилаф с булгур и гъби, Сусамови фалафели с таханов сос, Хумус с кайенски пипер, Катайеф.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР