Арабистът проф.Владимир Чуков, университетски преподавател и учен в областта на

...
Арабистът проф.Владимир Чуков, университетски преподавател и учен в областта на
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Турция няма да напусне НАТО, въпреки напрежението със САЩ

Арабистът проф.Владимир Чуков, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма в изявление за „ Новини.бг.” във връзка на военния спор в южната ни съседка Турция.

- Проф. Чуков, изненада ли беше нашествието на Турция против Северна Сирия, стартирала на 9 октомври т.г.?

- Има детайл на предстоящи дейности от страна на Турция, не става въпрос за изненада, която светът не е очаквал. Да напомня за вашите читатели, че за тази интервенция Ердоган приказва от близо 2 години, даже тамошните анализатори започнаха да го иронизират, тъй като той непрекъснато, на всевъзможни сбирки и конгреси говореше за тази интервенция. По-скоро изненадата беше тъкмо подбраният миг, в който в този момент бе стартирана.

- Какви са действителните аргументи за този нападателен ход – единствено офанзива против кюрдите ли е това, които по исторически данни са упражнили геноцид против християните в този регион?

- Една от аргументите са влошените връзки сред сирийските кюрди и Ердоган. Част от претекстовете също по този начин би трябвало да се търсят във вътрешната политика на Турция. Не бива да се подценява и държанието на външните играчи като Съединени американски щати и Русия.

По първата посочена тук причина – за влошените в дълготраен проект връзки с кюрдите от Северна Сирия желая да напомня, че от 2014 година тези хора се трансфораха в терористи. Дотогава те не бяха такива, само че преди 5 години се утежниха връзките сред турския президент и някогашния сирийски водач на партията „ Демократичен съюз”, която бе ръководеща там. Тази кюрдска секта е много войнствена, няма спор по това. През 2014 година турските кюрди направиха огромен пробив и станаха парламентарна мощ. Тогава в Анкара Ердоган се уплаши, че това, което става в Северна Сирия доста мощно ще повлияе върху вътрешната политика в Турция.

- Как тъкмо спорът въздейства във вътрешнополитически проект в Турция?

- Чрез смяна на салдото във властта. Да не забравяме пробива на турските кюрди във властта и техните положителни достижения – станаха парламентарна мощ. Тогава Ердоган се уплаши, че това, което става въ Северна Сирия, ще повлияе върху вътршната политика на Турция. Победата на опозицията в огромните градове, изключително в Истанбул, сподели че тематиката за сирийските бежанци е доста сензитивна и носи победа на съперниците на властта и уплаши Ердоган. От лятото на тази година опозицията и ръководството са в конкуренция да показват кой има по-радикална позиция, по отношение на сирийските бежанци. На Ердоган му би трябвало победа на терен, с цел да може да каже на своите гласоподаватели: „ Аз съм индивидът, който се грижи за вас, за сигурността на държавата”.

- Поведението на Русия в спора, съгласно вас определящо ли е?

- Много ловък ход на съветската дипломация, Русия стимулираше държанието на управляващите в Турция, видяхме и по какъв начин се държаха в Съвета за сигурност. Руснаците безусловно с турски оръдия и машини съумяха да прогонят американците. Атаките в този момент са в Северна и Североизточна Сирия, само че не и централната част, където Съединени американски щати имат мощно укрепени позиции. От тук насетне обаче на Русия ще й бъде доста мъчно да спре турската военна машина, чиито параметри са доста, доста над това, което е обрисувано като „ зона на сигурност”. Те би трябвало да слязат надолу на юг към Рака. Ако би трябвало да сме почтени, в случай че до момента Съединени американски щати пазеха кюрдите, то към този момент след съглашението им с Дамаск, нещата стоят по напълно друг метод.

Както към този момент съм коментирал през медии, турските удари бяха направени близо до контролно-пропускателния пункт сред Северен Ирак и Сирийски Кюрдистан, по избрани цели – следващата доставка на американско оръжие за сирийските кюрди, като тя е била доста характерна – с изключение на бронетранспортьори е имало ракети земя-въздух. Кюрдите нямат самолети, нито ДАЕШ има самолети. Самолети имат турците. Това демонстрира, че Пентагонът няма желание да разоръжава кюрдите. Очевидно това е подготовка за отпор на турската авиация. Днес стана ясно, че Тръмп плаши със наказания Турция, кани се да подвига мита за импорт на турска стомана и така нататък Но не трябва да се заблуждаваме – Турция е член на НАТО и аз считам, че каквито и напрежения да има със Съединени американски щати, тя няма да напусне пакта.

- Какво да е рационалното държание на България, поради близостта ни до спора? Ето, през днешния ден, министър председателят свика Съвета по сигурност към кабинета, канисе да осведоми президента по тази причина.

- Нашите институции би трябвало да изработят едно държание, което да покрива два съществени параметри. Не бива да се не помни, че ние сме членове на Европейски Съюз и сме страна, подписала бежанската спогодба, в която се отстояват правата на индивида. Но пък и да се помни критерият добросъседство, тъй като едно е да си в Париж, второ да си в Берлин или Стокхолм, а напълно друго да си в София.

При нас има напълно ясно обрисуван бежански канал, през който контрабандистите прекарваха бежанци. Ние имаме настрана двустранно съглашение с Турция за репатриране на незоконно минали мигранти, защото не сме част от Шанген. Това съглашение работи доста добре и би трябвало да ценим това, тъй като е значимо за нашата национална сигурност. Т.е., бидейки част от Европейски Съюз не би трябвало да се разделяме от него, тъй като е нашата мощ, само че пък е значимо да си отстояваме нашите ползи в рамките тази новосъздадена проблематична обстановка. Тя е в нарушаване на интернационалното право, ужас, дестабилизация и допуска голяма бежанска вълна. Но най-много носи риск от транспорт и трансфериране на доста радикални ислямисти от ИД, от Алуса и други, чиито главатари, водачи или чужденци, които могат да си присвоят каналите и търсят нови, различни за контрабандиране на хора от арабските страни към Европа. Добре е да помним, че дистанцията от Капитан Андреево и първото контролно-пропусквателен пункт сред Сирия и Турция, е единствено 1000 километра. Така че това е значимо да се знае при изработването на нашата позиция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР