Аптеките няма да сканират хартиени рецепти, ако се върне възможността

...
Аптеките няма да сканират хартиени рецепти, ако се върне възможността
Коментари Харесай

Илко Гетов: Аптеките няма да сканират рецепти, ако се върне изписването на хартия

Аптеките няма да сканират хартиени предписания, в случай че се върне опцията за изписване на антибиотици и на хартия. Това изясни заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов по Българска национална телевизия.По думите му сканирането на един документ не попълня информацията в Националната здравноинформационна система.

Гетов не изясни по какъв начин аптеките ще цифровизират хартиените предписания.

Днес в министерството следва финално разискване на предлагането на лекарския съюз за редом изписване на антибиотици на хартия и цифрово. Окончателното решение се чака на среща с премиера в петък. 

" Последното предложение от Българския лекарски съюз постъпи в Министерството на здравеопазването в четвъртък, ние го разгледахме и възложихме на специалистите да търсят разновидности регулаторно това да се случи ", сподели още Гетов. 

Предложението на Българския лекарски съюз (БЛС )е хартиената бяла рецепта да бъде върната отчасти единствено за антибиотиците. Мотивите са грипният сезон, който следва, сложността или усложнението при определяне на антибиотици от членове на Лекарския съюз, които не са регистрирани като процедура, незабавните кабинети, съботно-неделните наряди, които се дават.

" В никакъв случай не се планува и няма да предвидим сканиране на предписания в аптеките, тъй като това никога не е цифровизация ", съобщи Илко Гетов. Все още се търси вид за електронен отпечатък на белите хартиени предписания. Сканираният документ не попълня базата данни на Националната здравноинформационна система (НЗИС), което е една от задачите на дигитализацията.

БЛС поддържа изрично оставането на антидиабетните медикаменти на електронни предписания. Заместник-министър Гетов означи, че има съществени достижения в превъзмогването на дефицита на инсулини и антидиабетни медикаменти, с помощта на комплекса от ограничения, които предприе министерството – дигитализацията и електронната рецепта, както и заповедта за ограничение на износа на инсулини, която е до 31 декември. Ако нещата с този тип медикаменти продължат да се развиват по този метод, аз ще предложа анулиране на заповедта и възобновяване на остарелия режим, сподели още Гетов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР