Apple призна, че очаква сериозен спад на приходите си в

...
Apple призна, че очаква сериозен спад на приходите си в
Коментари Харесай

Какви са изводите от новия финансов отчет на Apple?

Apple призна, че чака сериозен спад на приходите си в края на 2018 година още при започване на януари. Във вторник обаче, в собствен формален доклад, компанията разкри спомагателни детайлности за положението на другите аспекти на бизнеса си. Това се случи по време на конферентен диалог на основния изпълнителен шеф на софтуерния колос, Тим Кук, с анализатори, по време на който бяха наранени тематики, разпростиращи се от положението на потребителското търсене в Китай до възхода на стрийминг медиите, оповестява Business Insider.

Ето някои от най-важните заключения, които изкарва пред скоби реномираното икономическо издание.



Apple несъмнено изпитва компликации в Китай

Отдавна не е загадка, че Apple изживява сложни времена на китайския пазар. Тим Кук изясни в общи линии обстановката в писмо до вложителите по-рано този месец, само че до момента не бяха ясни точните параметри на рецесията.

Продажбите на Apple в района на Голям Китай (Китай, Макао, Хонг Конг, Тайван) са се сринали през първото тримесечие с 4,8 милиарда $ (36%) в съпоставяне със същия интервал на предходната година, като доближават до 13,2 милиарда $. Кук към този момент разгласи, че в страната се следи спад в продажбите при всяка от трите съществени продуктови линии - iPhone, Mac и iPad.

За баланс, той обърна внимание, че приходите на Apple от носима електроника на китайския пазар се усилват с 50% през последното тримесечие. Друг позитивен факт, споделен от основният изпълнителен шеф, е, че Apple усилва потребителската си база в азиатската страна. " Повече от две трети от всички клиенти в Китай, които са закупили Mac или iPad през декември, го вършат за първи път ", подчертава Кук.

Тази наклонност визира и бизнеса с услуги

Apple се надява на ярко бъдеще за бизнеса си с услуги, който включва пера като комисионната от продажби в магазина си за приложения и приходите от продажбата на абонаменти за услуги като iCloud. Приходите от продажба на приложения образуват огромна част от този сегмент на компанията, а в основата си те идват от продажбата на игри в Китай.

За страдание за софтуерния колос обаче, китайските управляващи стопираха одобряването на нови игри предходната пролет, а неналичието на нови заглавия удари върху неговите финансови приходи. " Ние имаме вяра, че този проблем е краткотраен, само че, все пак, той се отразява очевидно върху нашия бизнес сега ", съобщи финансовият шеф на компанията, Лука Маестри, по време на диалога.

През първото тримесечие на годината приходите от услуги на Apple нарастват с 19% на годишна база, само че при най-нисък растеж през последните тримесечия.

Китай не е единственият проблематичен пазар

По време на конферентния диалог, Кук съобщи, че компанията като цяло изпитва усложнения на разрастващите се пазари, където доларът е поскъпнал по отношение на локалните валути, което в допълнение отежнява цената на iPhone.

По-специално, Кук обърна внимание на Турция, където цената на лирата е намаляла с 33% по отношение на $ през декемврийското тримесечие на годишна база. Продажбите на Apple са били с близо 700 млн. $ по-малко по отношение на същия интервал на миналата година.



Но Apple изпитва усложнения и в някои развити страни. В Япония да вземем за пример продажбите на компанията страдат поради спада на дотациите за доставчиците, които поддържаха цените на премиум устройствата на по-ниски равнища. Общите продажби на Apple в страната са паднали с 5% по отношение на предходния интервал, като доближават 6,9 милиарда $.

Клиентите разчитат на софтуерни актуализации, вместо на нови устройства

" Нашите клиенти се придържат към по-старите си модели малко по-дълго, в сравнение с в миналото”, изяснява Кук. Главният изпълнителен шеф на Apple не дава точни детайлности за цикъла на възобновяване, само че тази информация съставлява значимо самопризнание за изменящия се темперамент на водещия бизнес на компанията.

Неотдавнашното изследване на аудиторията на Business Insider през SurveyMonkey открива, че всеки трети притежател на iPhone в Съединени американски щати не си е закупил нов модел, тъй като цените са прекомерно високи или тъй като не счита, че новите модели имат задоволително усъвършенствани функционалности.

Компанията чака проблемите на iPhone да продължат и през настоящото тримесечие

Приходите на Apple от iPhone са паднали с 15% през последното тримесечие. Кук изяснява спада с няколко съществени фактора:

- Силен $, който покачва цените на iPhone на разрастващите се пазари.

- Доставчиците оферират по-малко отстъпки което усилва първичните разноски, които потребителите би трябвало да платят за устройствата на Apple.

- Програмата за промяна на батериите на компанията, която разрешава на клиентите да заменят източника на зареждане в телефона си на минимална цена, е насърчила потребителите да задържат по-старите телефони по-дълго.

Компанията чака тези фактори да продължат да се отразяват отрицателно на продажбите през второто ѝ фискално тримесечие на годината. Очакванията са общите доходи през него да спаднат с цели 6 милиарда $, или 10%, по отношение на същия интервал на предходната година.

Останалите бизнес сегменти в действителност се оправят добре

Освежаването на поддръжката на Mac серията през октомври се е отразило извънредно положително на Apple - компанията записва рекордни доходи от този сегмент през първото тримесечие на 2019 година, като осъществя продажби за 7.4 милиарда $.

Технологичният колос съобщи, че също по този начин е отчел рекордни доходи в категориите за носима електроника, домашно съоръжение и аксесоари. Подсилена от процъфтяващите продажби на Apple Watch и AirPod, тази линия от артикули бележи растеж от 25% и доближава 7,3 милиарда $ през тримесечието.

Бизнесът с услуги на Apple с променливи резултати

Както към този момент стана дума, приходите от бизнеса с услуги на Apple нараства с 19% през първото тримесечие. Това е растеж от 2% спрямо последното тримесечие на 2018 година, само че остава надалеч от резултатите при започване на предходната година.

В допълнение към казуса с продажбите на игри в Китай, бизнесът с услуги на компанията също беше повлиян от мощния $, който увеличи цената на услугите на Apple на някои пазари, където се оперира с локална валута. Забавяне на растежа има и при продажбите на AppleCare, застрахователната услуга на компанията.

От друга страна, бизнесът с услуги на Apple е доста печеливш. Брутната облага от него - разликата сред приходите, които Apple генерира от своите оферти, и директните разноски за тяхното даване - е 63% през тримесечието, по отношение на 58% за предходния интервал.

Потребителската маса на Apple остава огромна и продължава да пораства

Както самите представители на Apple признават, решителен фактор за бъдещето на услугите на компанията е непрекъснатият напредък на броя на потребителите.



За първи път Apple разкрива размера на своята iPhone база - сега тя наброява 900 милиона дейни консуматори, което е със 75 милиона повече спрямо миналата година. Друг позитивен факт е, че броят на дейните консуматори на смарт телефоните на компанията е повишен във всичките пет географски области, в които Apple сегментира продажбите си.

Заедно с тези на Mac и iPad, Apple има общо 1,4 милиарда консуматори на своите устройства – растеж от 100 милиона от началото на предходната година.

Платените музикални услуги бележат напредък, само че Apple News остава слаба

Apple Music печели към 10 милиона нови платени консуматори от лятото насам, като общият им брой към този момент надвишава 50 милиона, по думите на Тим Кук. Платформата към момента изостава доста от 87-те млн. клиенти на Spotify, само че, все пак, Apple се радва на постоянни облаги.

Apple News пък има към 85 милиона дейни консуматори. Това не е неприятно за услуга, която е налична единствено в три страни, само че, съпоставена с безвъзмездни интернет услуги като тези на Гугъл и Фейсбук, тя към момента остава доста по-малка.

По отношение на всички свои услуги, Apple към този момент има над 360 милиона клиента, което е със 120 милиона повече от преди година. Финансовият шеф на компанията чака до 2020 година този брой да надвиши 500 милиона.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР