Apple планира да въведе стандарт за съобщенията, който най-накрая ще

...
Apple планира да въведе стандарт за съобщенията, който най-накрая ще
Коментари Харесай

Apple планира голяма промяна в съобщенията на iPhone през 2024 г.

Apple възнамерява да вкара стандарт за известията, който най-сетне ще даде функционалностите на iMessage на потребителите на Android.

Промяната - за която пръв заяви софтуерният уебсайт 9to5Mac, ще добави функционалности като удостоверение за прочетено известие, знаци за писане, по-добра поддръжка на групови чатове и по-качествено шерване на изображения и видеоклипове, на всички платформи.

В изказване за CNN Apple съобщи, че ще добави поддръжка за стандарта, наименуван RCS (Rich Communication Services)  през 2024 година RCS се смята за сурогат на други възможности като SMS или услугата за къси известия и може да работи както през Wi-Fi, по този начин и през мобилни данни.

" Смятаме, че RCS Universal Profile ще предложи по-добра оперативна съгласуемост спрямо SMS или MMS ", се споделя в изказването на компанията. " Това ще работи паралелно с iMessage, който ще продължи да бъде най-хубавото и най-сигурно прекарване за изпращане на известия за потребителите на Apple. "

Натиск от Европа

Промяната е разследване от натиска на регулаторните органи и на съперниците за по-безпроблемна работа с разнообразни операционни системи.

Законът за цифровите пазари на Европейския съюз да вземем за пример изисква от фирмите да обезпечат оперативна съгласуемост на основните услуги сред платформите.

Междувременно Гугъл, която към този момент поддържа RCS в своето приложение за известия, изрази предпочитание Apple да одобри стандарта. В началото на ноември компанията написа писмо до Европейската комисия, в което твърди, че iMessage в действителност е главен артикул на Apple и би трябвало да бъде задължена да съблюдава стандарта.

" Всеки заслужава да поддържа връзка между тях по способи, които са съвременни и сигурни, без значение какъв телефон има ", се споделя в изказване на Гугъл.

" Ето за какво работим в тясно съдействие с мобилната промишленост, с цел да ускорим приемането на RCS, и сме щастливи да забележим, че Apple направи първата стъпка, като се причисли към приемането на RCS.

Приветстваме присъединяване на Apple в продължаващата ни работа с GSMA за развиване на RCS и за по-справедливо и несъмнено изпращане на известия и чакаме с неспокойствие да работим за внедряването на това в iOS по метод, който работи добре за всички. "

Устойчивост

През годините Apple се противопоставяше на този вид съгласуваност. Сега смяната идва близо два месеца откакто Apple разгласи, че идващото потомство iPhone 15 за първи път ще разполага с универсална система за зареждане USB-C.

Това се случва откакто Европейският съюз гласоподава законодателство, което изисква смарт телефоните, таблетите, цифровите фотоапарати, портативните високоговорители и други дребни устройства да поддържат зареждане през USB-C до 2024 година

" Както приемането на USB-C за новите iPhone-и, по този начин и поддръжката на RCS известията е метод Apple да изпревари регулациите на Европейския съюз, които евентуално щяха да я принудят по този начин или другояче ", разяснява Дипанджан Чатърджи, основен анализатор, вицепрезидент на Forrester Research. " По-добре е компанията да го има и да го продава в своя изгода. "

Според Майкъл Иноуе, основен анализатор в ABI Research, се чака Apple да работи и с GSM асоциацията, организация с нестопанска цел, която работи с мобилните оператори, с цел да направи RCS по-сигурен посредством криптиране и да го приближи, в случай че не и да го изравни с iMessage - " нещо, което може да са от изгода за всички консуматори ".

" Някои се питат дали това няма да отвори вратата за повече консуматори на Apple да опитат нови устройства с Android, защото връзките ще се поддържат по-добре в iOS и Android, като да вземем за пример сгъваемите телефони ", споделя Инуйе. " Но не планувам да изиграе забележителна роля в смяната на търсенето на iPhone. "

Балончетата остават

Този ход обаче не значи безусловно, че зелените (потребители на Android или други) и сините балончета (потребители на Apple), които се демонстрират, когато изпращате известия на някого от другата платформа, ще изчезнат скоро.

Чатърджи счита, че запазването на цветовете е маркетингова тактика на Apple, която евентуално ще продължи, макар прекосяването към стандарта RCS.

" Синьото мехурче е значка на Apple и тази отличителна еднаквост, както и платформата iMessage на компанията, няма да изчезнат скоро ", сподели Чатърджи.

" Вместо това поддръжката на RCS ще разреши по-гладко и по-добро потребителско преживяване на потребителите на iPhone, които споделят сред разнообразни платформи. Компанията се надява, че това е печелившо за всички - нейните клиенти ще могат да населяват света на Apple, само че и да играят добре с другите. ", добавя специалистът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР