Apple е поръчала голям брой компоненти за капацитивни (сензорни) бутони

...
Apple е поръчала голям брой компоненти за капацитивни (сензорни) бутони
Коментари Харесай

Бъдещите iPhone-и ще имат сензорни вместо физически бутони

Apple е поръчала огромен брой съставни елементи за капацитивни (сензорни) бутони от тайвански снабдител, за които се допуска, че ще се употребяват в идната серия iPhone 16, твърди нов отчет от Азия.

Според Economic Daily News, компанията Advanced Semiconductor Engineering е спечелила поръчката, за която се твърди, че включва модули „ система в пакет “ (SIP), които ще се употребяват за консолидиране на капацитивни съставни елементи с два Taptic Engine мотора – по един от двете страни на iPhone.

Твърдението в отчета е, че Apple ще размени съществуващите физически бутони от двете страни на iPhone с капацитивни (сензорни) версии, които ще дават на потребителите на iPhone 16 тактилна противоположна връзка.

Капацитивните бутони разпознават натиска и емулират натискането на физически бутон посредством хаптичен (или таптичен) мотор, който генерира трептения. Пример за подобен бутон е Home бутонът в iPhone SE 2 и SE 3. Възможно е Apple да е поръчала бутоните в подготовка за бъдещи индустриални проекти, само че това не значи безусловно, че те са предопределени за потребление в тазгодишните идни модели от серията iPhone 16.

Смяташе се, че най-ранните известни прототипи на iPhone 16 включват тактилни бутони за включване и контролиране на звука. Проектът „ Бонго “, както беше прочут вътрешно представляваше преправка на бутоните за мощ на звука и за включване на iPhоne 15. Според източници на MacRumors обаче той е бил преустановен през 2023 година след нерешени механически проблеми. След анулацията на „ Бонго “, Apple се върна към механичните бутони за iPhоne 16.

В резултат на това множеството клюки допускат, че моделите iPhоne 16 ще имат напълно механични бутони, което включва и хипотетичното прибавяне на четвърти бутон. Става дума за „ Capture “ бутона, само че се чака и той да бъде машинален, а не капацитивен, и все пак ще може да реагира на напън и допиране.

Бутонът ще се употребява за правене на фотоси и видеоклипове, а съгласно информацията потребителите на iPhone ще могат да усилват и понижават мащаба посредством плъзгане наляво и надясно върху него, да концентрират с леко натискане и да задействат запис с по-силно натискане.

В днешния отчет се твърди, че капацитивните съставни елементи ще влязат в серийно произвеждане през третото тримесечие на тази година. Това е извънредно късно от позиция на типичната за Apple първична индустриална серия на iPhone, тъй че поръчката може да е за линията iPhone 17, а не за тазгодишните идни модели. Въпреки това, както видяхме при серията iPhone 15, нещата могат да се трансформират много в процеса на разработка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР