АПИ ще постави мантинела по всички изисквания на пътя край

...
АПИ ще постави мантинела по всички изисквания на пътя край
Коментари Харесай

АПИ ще постави мантинела по всички изисквания на пътя край Своге възможно най-скоро

АПИ ще сложи мантинела по всички условия на пътя край Своге допустимо най-скоро Два месеца и половина след злополуката край Своге, в която починаха 20 души, към момента не е ясно коя институция носи отговорност за незаконосъобразната мантинела на пътя. Това стана ясно на срещата на омбудсмана Мая Манолова, представители на Агенция „ Пътна инфраструктура ” и поданици на Своге. Въпреки прехвърлянето на топката сред институциите по тематиката, Дончо Атанасов от Управителния съвет на АПИ  пое ангажимент организацията да поправи мантинелата.
 
Миналия месец по самодейност на публичния бранител след тъжба на жители от Своге, в институцията се организира среща с всички виновни институции, на която се поеха съответни задължения за обезопасяване на пътя II-16 от републиканската пътна мрежа София – Мездра, в сектора град Нови Искър до село Ребърково да бъдат задоволени. Тогава бе взето и решение за среща на 12 ноември, на която институциите да отчетат свършеното от тях. 
 
След злополуката край Своге на 25 август стана ясно, че мантинелата в региона на случая не е сложена по отношение на законовите условия, че е била с недостатъци поради предходни произшествия и е оправяна с подръчни материали.  Един от главните проблеми на институциите беше, че по този начин и не можаха да схванат коя тъкмо носи отговорност за оборудването на пътя. Жителите на Своге споделиха, че досега съществени нередности на пътя не са оправени и мантинелата е оставена във типа, в който е била след случая. Те признават, че е работено по поетите задължения, само че считат, че работата не е довършена. Атанасов изясни, че е стартирана работа на пътя, само че тя изисква време.
 
„ Има прогрес, институциите са се задействали и част от това, което дадоха обещание на първата среща е свършено или към този момент стартират да го правят. Става дума за почистването от клони и шубраци, за маркировката, за отводняване на проблеми места на сектора от пътя, за покачване на паднали пътни знаци, проектирана е пасарелка, поправена е мантинела на острия завой, само че има забележки във връзка с качеството на осъществените действия “, заключи омбудсманът.
 
„ Намери се и решение кой да поправи мантинелата на сектора на злополуката. Наистина доста срамна история, при която институции си прехвърляха топката – чия е мантинелата, кой я е поставил и вследствие на това кой би трябвало да я поправи. Разправията продължава сред Община Своге и Министерство на регионалното развитие, само че въпреки всичко положителната вест е, че се откри институция, която да го направи, макар ангажиментите. Срамна обстановка, която откри своето решение “, подчертава Манолова. Дончо Атанасов сподели, че АПИ ще оправи мантинелата. По думите му това ще се случи допустимо най-скоро и ще бъде напряко съгласно всички законови правила, като ще бъда поставена най-здравата и устойчива мантинела.-->
 
Автобус се обърна в крайпътно дере наоколо до Своге на 25 август. На място починаха 15 души, а в интервал от към месец след случая починаха още петима от потърпевшите. До момента единственият обвинен за трагичната злополука е водачът на рейса Григор Григоров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР