АПИ очаква близо 2 млрд. лв. от глоби на превозвачи.

...
АПИ очаква близо 2 млрд. лв. от глоби на превозвачи.
Коментари Харесай

АПИ очаква близо 2 млрд. лв. от глоби на превозвачи

АПИ чака близо 2 милиарда лева от санкции на превозвачи. Транспортният отрасъл готви митинги и упорства районното министерство неотложно да се заеме с проблемите на тол системата.

„ Нашите претенции към тол системата са напълно разнообразни. На последната среща в районното министерство те демонстрираха благосклонност и споделиха, че ще спомагат – думи, които сме ги слушали от няколко управления.

„ Пуснете социална поръчка за обсъждана с смяна в цената – точно да се върнат старите цени “. Става въпрос за смяна на цената към АПИ. На тази среща ние предложихме, до момента в който се решат проблемите с тол системата, да се върнат старите цени “, каза изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров в студиото на „ България заран “.

По думите му по-голям проблем са санкциите, които излизат на превозвачите.

„ АПИ на няколко пъти ни отхвърли достъп до социална информация във връзка с това какъв брой начислени санкции има. По наши сметки са над 1 милиарда, доближаващи 2 милиарда лева Това са санкции, които те чакат по един или различен метод да събера от българските превозвачи. От началото на тази година в пъти се усили издаването на електронни фишове за нарушаване и за неплатени избрани тол сегменти “, допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че става въпрос за сегменти, които костват от 7 до 40 стотинки.

„ Ако водачът не го заплати, бива спиран на границата и му се дава опция да заплати наложително. Другият вариант е да му бъде издадено наказателно разпореждане. Дори при наказателно разпореждане, което лидерът по-късно апелира и то пада в съда, за същото нарушаване АПИ има няколко десетки случаи – има публикуван електронен фиш. Сами разбирате до каква степен им стига наглостта “, разяснява изпълнителният шеф на КАПБ.

Гостът акцентира, че електронните фишове от началото на годината са в пъти повече: „ Официалната информация, с която ние разполагаме, че от началото на януари до края на март са издадени над 28 000 електронни фиша. За предходните 3 години са издадени близо 8 000. Ние си представяме, че тази тол система ще събира санкции, а не такси. “

Сегашното държавно управление изяснява на бизнеса, че са постфактум и че цената на тол системата е зависела от предходното държавно управление.

„ Истината е, че би трябвало да се събират пари за бюджета, виждат опция за събиране. Около 60 млн. лева ще се съберат от това нарастване. А всяко едно нарастване в транспортните разноски се отразява на потребителите. Дори при земеделската продукция имаме торове, семена, които се транспортират “, разясни Димитър Димитров.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР