Апелирам към вас всички закони, които се отнасят до Плана

...
Апелирам към вас всички закони, които се отнасят до Плана
Коментари Харесай

Вицепремиерът Атанас Пеканов апелира НС да разгледа всички закони, свързани с Плана за възстановане

Апелирам към вас всички закони, които се отнасят до Плана за възобновяване и резистентност, да бъдат прегледани от Народното събрание. Не мога да кажа какъв брой бързо ще бъдат признати, само че в случай че някои от тях се забавят, ще се наложи някои от капиталовите планове да стартират преди тези законодателни промени да бъдат признати. Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов по време на парламентарния блицконтрол.

" Защо ние не можем да изпълняваме новото финансиране, което е пред Плана да бъде против промени? Вие когато встъпихте не като длъжностен вицепремиер видяхте, че има изменен проект. Заварихте проект, в който нямаше средства, а имахте незавършени ограничения и условия. Не догонвани бяхте от позиция на законодателства. Входирани са единствено 5 закона тук, от 20, които би трябвало да разгледаме. Последни сме в редичката откъм средствата в този проект. Защо стоим на едно място във връзка с Плана за възобновяване? ", попита Деница Николова - ГЕРБ- Съюз на демократичните сили.

" Националният проект е сложен документ. Той бе дефинитивно признат през май тази година. В момента е в ход работата във връзка с второто заплащане. Сега би трябвало да се забързат процесите и да наваксаме изоставания. Дали всички планове ще се случват откакто сме приели законодателство. Най-добрият вид е да се създадат първо подобренията на настоящите закони. Аз моля всички закони, които касаят проекта да бъдат признати допустимо най-скоро. Ако се забавите, ще се наложи някои от плановете да стартират преди законите. Най-добрият вид е първо промени, а след това капиталови планове. Всички закони по втория транш са подготвени ", отговори Атанас Пеканов - вицепремиер.

" Имаме рецесия в европейското финансиране. Имаме планове с доста противоречива стойност в тях. Предвиждате ли да коментирате с Европейска комисия, подписаните на мрачно планове, свързани с доставката на акумулатори и геотермална сила? ", попита Деница Николова - ГЕРБ- Съюз на демократичните сили.

Атанас Пеканов отговори, че служебния кабинет има ограничавания във времето и пълномощията си. Към момента внезапни промени по Плана за възобновяване няма механизъм, по който да се случат.

Одобрени са 7 оперативни стратегии по новия програмен интервал

Депутатът Станислав Анастасов от Движение за права и свободи попита на какъв стадий са оперативните стратегии в новия програмен интервал.

" В началото сме на осъществяването на оперативните стратегии. Одобрени са 7 броя. Това е запас от 14 милиарда, ще има и национално съфинансиране ", отговори вицепремиерът.

И добави, че не можем да отстраняваме текстове от Плана за възобновяване.

Искра Михайлова от “Възраждане ” попита Пеканов по отношение на това, че до 2026 година би трябвало да съкратим част въглищните мощности и до 2038 година да приключим с тях - какви съответни ограничения са подхванати в частта за унищожаване на тези текстове от Плана за възобновяване и резистентност?

" Аз къде съм поел ангажимент, че проекта ще бъде изменен? Няма такова нещо. Няма страна, която да спре проекта си. Не можем да премахнем текстовете. Имам огромно предпочитание да беседвам с хората, само че когато имам какво да им кажа ", отговори Атанас Пеканов.

Пеканов: Времето за разбори за еврозоната свърши

По отношение на влизането в еврозоната, Цончо Ганев от " Възраждане " съобщи:

" Анализът за готовността на влизането на България в еврозоната се споделя, че България ще има еднакъв глас от всички други страни. Няма такова нещо. Валутният ръб е поръчител за бюджетна дисциплинираност, той лимитира инфлация - извод на Българска народна банка. Българска народна банка споделя, че българската стопанска система не е подготвена за влизането в еврозоната. Лихвите на комерсиалните банки няма да паднат. България няма полза да влиза в еврозоната.

От своя страна вицепремиерът Атанас Пеканов сподели, че времето за разбори за еврозоната завърши.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР