Апелативният съд във Варна призна днес за виновни още четирима

...
Апелативният съд във Варна призна днес за виновни още четирима
Коментари Харесай

Още четирима бяха осъдени за смъртта на работниците при събарянето на х-л "Вероника"

Апелативният съд във Варна призна през днешния ден за отговорни още четирима души, упрекнати за гибелта на служащи при разрушаването на хотел " Вероника " във ваканционния комплекс " Слънчев ден " на 8 април 2015 година
Тогава

при фрапантно нарушение на разпоредбите за сигурност

на строителен обект починаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. За тяхната гибел от общо седем обвинени присъди получиха единствено двама - получи през днешния ден ефикасна присъда. Георги Георгиев, шеф на сдружението " Дигинг " ЕООД, наето за разрушаването на " Вероника ", получи 3 година отнемане от независимост при първичен общ режим. Това е минималният период, очакван в Наказателния кодекс. Пак три години отнемане от независимост, само че условно и с 5 година изпитателен период получи Пламен Николов, който по време на сриването е бил на обекта като механически началник на сдружението " Бултранспорт груп ", също наето като подизпълнител при събарянето на " Вероника ".

С днешното си решение

Апелативният съд във Вана призна виновността

и на строителния надзирател от сдружението " Инекс консулт " Валентин Пенчев, като му наложи наказване три години условно отнемане от независимост с тригодишен изпитателен период. Призната за отговорна и със същото наказване като сътрудника си е Виолета Ганева., строителен специалист на " Инекс консулт ". Инспекторът по здраве и сигурност в " Планекс " и координатор по здравословните и безвредни условия на труд Валентин Тонев, позволил нарушаване на минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд при строително-монтажните действия, е наказан на две години условно с изпитателен период от 3 години. Наказанието на техническия началник на обекта Мехнур Манев е 1 година и 6 месеца отнемане от независимост с 3 годишен изпитателен период. С присъдата наказаните ще би трябвало да платят солидарно по 100 хиляди лева обезщетение за породените неимуществени вреди на околните на починалите служащи.

В днешното съвещание

бе доказана оправдателна присъда,

постановена на Йовко Русев., координатор по безвредни и здравословни условия на труд, наел служащите за разрушаването на хотел " Вероника ".
До присъдата на Апелативния съд във Варна се стигна след митинг на Окръжната прокуратура в града против присъдата, постановена от Варненския областен съд. Тя предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.

На на 8 април 2015 година Георги Георгиев

решил да вкара къртачи, с цел да разрушат колоните на хотел " Вероника ".

Техническият началник на обекта забранил устно потреблението на служащите по този метод, само че Георгиев заречен на служащите бонус от 5 хиляди лв., в случай че влязат с къртачи, с цел да срежат ръчно колоните на първия етаж на хотел " Вероника ". Самият той се изкачил по ската над хотела, с цел да гледа работата и

да алармира, в случай че постройката стартира да пада.

Обяснил им, че има опит в събарянето на хотели в курорта " Златни пясъци " и че ще даде знак с ръка, в случай че се появи заплаха. За сриването на такава постройка Георгиев декларирал, че е нужен най-малко половин час, през който служащите щели да имат опция да избягат.

Работниците почнали да къртят бетона към носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях почнал да я реже. В този миг постройката рухнала върху тях.
Според направената в хода на следствието техническа експертиза в парцела, където се намираше хотел " Вероника ", е било

неприемливо да бъде осъществявано ново строителство

както и да бъдат изпълнявани изкопни работи за смяна на фундаментите на съществуващата постройка на хотела. Не е трябвало да бъдат променяни застроената повърхност и етажността на съществуващите здания.

От РДНСК - Варна, са открили също " безчинство и изцяло неспазване на градивния план " и неизпълнена първа фаза на строителството, която е предвиждала подсилване до така наречен кота нула.

Независимо от всичко това

на мястото на разрушените през април 2015 година остарели хотели към този момент са приключени две нови първокласни здания. Комплекс " Слънчев ден " е благосъстоятелност на предприемача Георги Гергов.

Делото влезе в съда през юли 2017 година Представлява над 4200 страници материали, събрани в 24 тома, както и 8 тома класьори. Бяха изслушани 43 очевидци и 12 движимости лица, изготвили 5 правосъдни експертизи. Общо 12 юристи участваха в делото, защитаващи всички страни.

За реконструкцията на хотел " Вероника " " Слънчев ден " АД наема строителната компания " Планекс ". Поради липса на лиценз за изнасяне на строителни материали " Планекс " наемат подизпълнител за събарянето - " Бултранспорт груп ". На собствен ред " Бултранспорт груп " наема " Дигинг ". След сриването на хотела от последната компания настояват, че контрактът с тях е единствено за наем на техника и действително не са подизпълнители на обекта. Според обвиняването на прокуратурата обаче точно шефът на тази компания вкарва хора да събарят колоните на рухналия хотел.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР