Апелативният съд в Сантяго нареди повторно разследване на смъртта на

...
Апелативният съд в Сантяго нареди повторно разследване на смъртта на
Коментари Харесай

Чилийски съд нареди повторно разследване на смъртта на Пабло Неруда

Апелативният съд в Сантяго подреди наново следствие на гибелта на нобеловия лауреат Пабло Неруда дни след военния прелом в Чили от 1973 година. Според институцията е належащо изясняване на събитията към гибелта на поета, заяви Асошиейтед прес. 

Миналия декември съд на по-долна инстанция отхвърли настояването на племенника на Неруда Родолфо Рейес казусът да се отвори още веднъж и да се потърсят аргументи за гибелта, разнообразни от раковото заболяване, вписано в смъртния акт. Рейес съобщи, че съдебно-медицински специалисти от Дания, Канада и Чили са разкрили доказателства, че поетът е бил токсичен. Според него проучванията, извършени в датски и канадски лаборатории, сочат, че в тялото на Неруда е имало " огромно количество [от бактерията] Клостридиум ботулинум, несъвместимо с човешкия живот “. Токсинът, който тя отделя, има смъртоносно нервнопаралитично деяние, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съдебното решение е следващия поврат в един от най-големите диспути в актуалната история на Чили. Дълги години формалната позиция на държавното управление е, че Неруда е умрял от затруднения на рака на простатата малко след преврата от 1973 година, само че неговият персонален водач от десетилетия упорства, че поетът е бил токсичен. 

През декември съдът отсъди, че към този момент е извършена съдебномедицинска експертиза, която е " закъсняла “ и не води наникъде. 

Преди няколко години специалисти към този момент отхвърлиха формалната причина за гибелта – изтощение на тялото поради хронично, в тази ситуация раково, заболяване. Същевременно те не можаха да дефинират какво е умъртвило Неруда. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР