Апелативният съд в Хага нареди днес правителството на Нидерландия да

...
Апелативният съд в Хага нареди днес правителството на Нидерландия да
Коментари Харесай

Съд в Нидерландия забрани на страната да изнася части за Ф-35 на Израел заради войната в Газа

Апелативният съд в Хага подреди през днешния ден държавното управление на Нидерландия да приключи износа за Израел на части за изтребители Ф-35. Като причина е посочен рискът от нарушение на интернационалното право, заяви Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12644
През декември три правозащитни организации заведоха дело против Нидерландия с аргумента, че поради израелските бойни дейности в линията Газа държавното управление би трябвало да преразгледа разрешителното за експорт. Те показаха, че доставянето на части трансформира Нидерландия в съизвършител във вероятни военни закононарушения, осъществявани от Израел във войната му против " Хамас ". 

През януари съд от по-долна инстанция застана на страната на държавното управление, позволявайки му да изнася за Израел елементи, благосъстоятелност на Съединени американски щати, складирани в обект в град Вунсдрехт.

Днес съдиите от Апелативния съд в Хага оспориха това решение и дадоха на държавното управление период от една седмица да спре износа на частите. Присъдата може да бъде обжалвана. 

Не може да се отхвърли, че има явен риск изнесените елементи от Ф-35 да бъдат употребявани за съществени нарушавания на интернационалното филантропично право, съобщи арбитър Бас Бьоле.

Адвокатите на държавното управление обявиха, че възбраната за прекачване на частите е безсмислена, тъй като Съединени американски щати могат да ги доставят на Израел от други места, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР