Апелативен съд – Бургас постанови 14 години лишаване от свобода“

...
Апелативен съд – Бургас постанови 14 години лишаване от свобода“
Коментари Харесай

14 години затвор за подсъдим, умишлено причинил смърт на пътя

Апелативен съд – Бургас постанови 14 години „ отнемане от независимост “ за обвиняем, съзнателно предизвикал гибел на пътя, оповестиха от съда.

Въззивен състав на Бургаският апелативен съд промени присъда на Окръжен съд – Сливен и усили от 7 на 14 години наказването „ отнемане от независимост “ наложено на Хюсеин Х. от гр. Сливен.

Той е приет за отговорен в това, че на 21.11.2021 година в село Крушаре, община Сливен, при ръководство на лек автомобил нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и съзнателно предизвикал гибелта на Петър Д. и междинна телесна щета на Десислав Д.

Подсъдимият, управлявайки транспортното средство със скорост от 85 км/ч. (при 50км/ч. позволена скорост за обитаемото място), не спазил безвредното разстояние от намиращия се пред него автомобил, в който били Петър Д. и Десислав Д. и по този начин съзнателно провокирал удар сред двете коли. Това станало откакто изравнявайки своите предни габарити със задните габарити на управлявания от Десислав Д. лек автомобил, подсъдимият е завил кормилото напряко надясно, като е провокирал удар в левия ъгъл на задната ризница на лекия автомобил, което от своя страна е довело до смяна в посоката на придвижване на колата, в която били татко и наследник, и последващото и удряне в крайпътно дърво.

Първоинстанционната присъда на Сливенския областен съд е протестирана от прокуратурата и обжалвана от бранителите на подсъдимия и от повереника на частния просител.

След цялостна инспекция на атакувания правосъден акт както по недоволствата на страните, по този начин и служебно напълно, апелативните съдии са установили учредения за изменение на проверявана присъда в частта по отношение на наложеното на подсъдимия наказване “лишаване от независимост “.

В претекстовете си въззивният съд показва, че подсъдимият съзнателно е нарушил разпоредбите за придвижване, като е целял да принуди лидера на лекия автомобил „ Опел Астра “ да прекрати придвижването си, след което да се саморазправи директно с пътуващите в него. Наред с това е допускал причиняването на настъпилите съставомерни последствия и се е съгласил с този резултат. Хюсеин Х. е бил изцяло наясно с общественоопасния темперамент на осъщественото, като в съзнанието му е била налице визията, че при съответните условия на пътния сектор, управлявайки с тази превишена скорост без да съблюдава отдалеченост с движещия се пред него лек автомобил „ Опел Астра “, „ прилепвайки “ към него и предизвиквайки удар в профил в задната част на същия автомобил, основава справедлива опция за ПТП, при което могат да бъдат породени гибел и телесни повреди на пътуващите в автомобила пред него лица. Към този вероятен следващ резултат се е отнесъл с неуважение и той не го е предиздвикал да промени метода на ръководството,

Съдът добавя, че подсъдимият умишлено е нарушил гарантиращите сигурността на придвижването правила, създавайки такава пътна обстановка, при която настъпването на съответното ПТП е било неизбежно. В три от четирите нарушавания, за които подсъдимият е глобен по административен ред през 2021г. са за несъобразяване със светлинните сигнали, с пътните знаци, с пътната маркировка, със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да контролират или да управляват придвижването по пътищата, които са директно свързани с сигурността на придвижването и също обосновават извод, че той е преднамерено неглижира разпоредбите за държание на пътя. Тези обстоятелства не могат да бъдат пренебрегнати и да не бъде регистрирано, че разкриват една отрицателна страна от личността на подсъдимия като лидер и третирани като отегчаващо отговорността събитие, се споделя в решението на Апелативен съд – Бургас.

В останалата част присъдата на Окръжен съд – Сливен е доказана.

Подсъдимият е лишен от право да ръководи автомобил вечно.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на Република България в петнадесетдневен период от приемане писменото известие от страните, че е направено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР