ANZ се присъединява към банките от „голямата четворка“ на Австралия

...
ANZ се присъединява към банките от „голямата четворка“ на Австралия
Коментари Харесай

Всички банки прогнозират поскъпване на имотите

ANZ се причислява към банките от „ огромната четворка “ на Австралия в прогнозата си, че цените на недвижимите парцели ще продължат да порастват. През юли друга огромна банка – NAB, допусна, че растежът в бранша ще е 18.5% за 2021 година и 3.6% през идната. Данните са за столицата. В същото време Westpac чака повишаване от 18% през настоящата година и 5% през 2022-ра.

Основната причина за сходна наклонност е, че хората се приспособяват към настоящите условия, а задграничните вложители са все по-малко на австралийския заможен пазар. Продавачите са все по-уверени в себе си по отношение на началото на пандемията, а купувачите все по-често употребяват онлайн платформи. Съчетанието на дребния брой предложения с повишаване на опцията да се води бизнес по обичайния метод (бел. ред. интервалът преди пандемията), без значение от въведените ограничавания, способства за по-нататъшния растеж на цените.

„ Банката актуализира своите прогнози, отчитайки запазването на динамичността, която по-рано прогнозирахме, все още за настоящата година. Дори в Сидни, който към този момент трети месец се намира в режим на изолираност, цените не престават да порастват и могат да доближат нарастване от 20% през идните 2 години “, разяснява старшият икономист на ANZ Филисити Емът. „ Когато наблюдавате някои водещи индикатори, процентите при аукционите, съотношението брой продажби/оферти, вие отчитате, че пазарът е към момента доста под напрежение и на фона на тези много съществени ограничавания, провокирани от пандемията с ковид, не се следи забележителен спад в търсенето “, добавя тя.

В началото на юли данните на компанията CoreLogic демонстрираха, че междинната цена на квадратен метър жилищна повърхност е растяла с 1000 USD дневно, което е помогнало на редица богати вложители, вложили средствата си в недвижими парцели да отчетат облага до 6 млн. USD на къщи купени и продадени в границите на една година.

В своя разбор ANZ отбелязва, че в Сидни – най-скъпата столица, междинната цена на жилищата към днешна дата надвишава 9 пъти междинния приход, като достъпността се утежнява във всички райони на Австралия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР