Антон Велков е един от хората, които най-добре познават Ясен

...
Антон Велков е един от хората, които най-добре познават Ясен
Коментари Харесай

Антон Велков пред Efirbet: Ясен Петров влива свежа кръв в националния тим

Антон Велков е един от хората, които най-добре познават Ясен Петров. Двамата играха дружно в Локомотив (Сф) и дружно подвигнаха Купата на България с тима. По-късно Ясен беше старши треньор на отбора от „ Надежда “, а Тони - негов помощник. Извън футбола са равни по един индикатор - татковци са на по три деца. Разликата е, че Ясен има две дъщери и наследник, а Антон – двама сина и щерка.
Днес Ясен Петров в качеството си на нов селекционер на България направи първия си избор за уголемен състав на националния отбор. Дебютът на Петров ще е на 25 март против Швейцария в София.
Антон Велков даде своето мнение пред уеб страницата по настоящата тематика от през днешния ден. В хода на диалога Велков разяснява също и други наши тимове, а на финала приказва и за родното си Локо.
Г-н Велков, сюрпризиран ли сте от футболистите, които Ясен Петров предложения в националния тим?
Не съм, защото имах опция да беседвам с Ясен въз основата на националите. Иначе постоянно, когато селекционер разгласи кои футболисти е поканил, стартират въпроси от рода на: Защо този, а не оня?
Какво Ви прави усещане в селекцията на Ясен Петров?
Той влива свежа кръв в държавния отбор и аз адмирирам това. Ясен Петров е подготвен да хвърли младите в дълбокото, тъй като единствено по този начин ще се научат да плуват. Покрай младоците, несъмнено, има и по-опитни реализатори, и се надявам да се получи една добра сплав.
Само допреди две години Вие бяхте асистент на Красимир Балъков в националния. Защо нямахте триумфи?
Влязох по-късно в щаба и видях доста насъбрана отрицателна сила и отрицателно напрежение, което неизбежно знаех, че ще се отрази на резултатите. Така и се получи.
Сега виждате ли напрежение върху селекционера?
Както споделих, към този момент разговарях с Ясен. Хубавото при него е, че не разрешава отрицателните мисли да завладяват главата му. Той мисли единствено позитивно и ще съобщи този собствен позитивизъм на играчите.
Кои са най-силните качества на треньора Ясен Петров?
- Не съм, защото имах опция да беседвам с Ясен въз основата на националите. Иначе постоянно, когато селекционер разгласи кои футболисти е поканил, стартират въпроси от рода на: Защо този, а не оня?
Какво Ви прави усещане в селекцията на Ясен Петров?
За една година и половина в Германия си почистих главата и се научих да бъда реалист. Не мисля и няма да кажа, че сме обречени, нито ще приказвам за точки. Надявам се да излезем с позитивни страсти и усмивки от трите срещи, да имаме едно прочувствено начало под управлението на новия селекционер.
Г-н Велков, да се върнем към родния футбол. Първо, желая да Ви поздравя за Вашите справедливи и професионални мнения на мачовете по малкия екран. Как виждате шампионата този сезон?
Благодаря за поздравленията. Вижте, пандемията от ковид разумно остави отпечатък и върху футбола. На празни игрища няма театър. Сякаш гледаме едно нямо кино. Като качество – не сме създали една стъпка напред. Тук - там, гении имаме, само че не им обръщаме задоволително внимание.
Какво имате поради?
Големите ни футболисти преди започваха да играят в тимовете си на 17 години. И освен играеха, а бяха фигури. Но тогава нямаше чужденци. Сега тимовете ни са цялостни с такива, по-богатите ни клубове не жалят пари за легионери, с цел да реализират задачите си, и младите българи остават на назад във времето.
Но по закон чужденец не може да бъде лишен от работа?
А би трябвало ли да се лишаваме от перспективните си български футболисти? Да, не можем да лишим чужденците от работа, само че можем да ограничим броя им на терена. Нека президентите на тимовете да са по-смели с младите и да им гласоподават доверие, с цел да се развиват, даже с цената на краткотрайни негативи. Както става в Славия. Там залагат на наши играчи, както по-опитни, по този начин и по-млади, само че виждате къде бяха лятото и къде са в този момент. Въпреки това политиката им остава непроменена. Националният тим и клубовете вървят ръка за ръка. Ние не може да имаме мощен държавен отбор без мощни български играчи.
Г-н Велков, ще постави ли Лудогорец завършек на хегемонията на Локомотив (Пловдив) в шампионата за Купата на България?
Това ще бъде нещо обикновено. Не помня различен тим от провинцията да е вдигал две Купи подред, а Локо го реализира. Сега обаче не е в най-хубавата си форма, а и настрана има неизясненост към положението на Митко Илиев. Без него концепциите на Локомотив падат на половина. От друга страна Лудогорец ще играе на максимума, защото след години неуспехи в шампионата, ще желае да завоюва и този трофей, с изключение на купата.
На другото дерби за Купата Славия – Левски, спечелилият в постоянното време ли ще бъде излъчен?
Всичко може да стане в един подобен турнирен мач. Убеден съм, че Славия ще се окаже костелив орех, макар че мислите им тази пролет са свързани само с шампионата. Левски пък сподели в последните мачове, че може да се измъква от сложни обстановки, тъй че ще е забавно и с напрежение до дъно на „ Овча Купел “.
Левски внезапно получи опция за офанзива на шестото място, само че доста левскари считат, че е по-добре да завършат седми, с цел да нападат Европа. Вашият коментар?
Хубаво е да стремиш към Лига Европа, само че сега в Левски би трябвало да се запитат, подготвени ли са за Европа? Аз мисля, че първо е належащо да си подредят къщичката и приоритет за тях е да решат колкото се може по-скоро клубните си проблеми. Убеден съм, че „ сините “ ще дадат всичко от себе си, с цел да завършат шести, въпреки че не зависят единствено от себе си, а и от резултатите на другите им съперници.
След като връчихте купата на Лудогорец, допустима ли е съгласно Вас конспирация за второто място?
В ЦСКА София имат съмнения, само че печелят мачовете си, даже и мъчно. По-скоро отборът на Акрапович ще задържи второто място, а Локомотив и Арда ще спорят до последно за бронза.
Родният Ви Локомотив (Сф) е пред завръщане в елита, само че там първоначално ще играе на стадион „ Васил Левски “. Вие, като локомотивец, по какъв начин ще го приемете?
Не споделям, че е наложително и непременно моят Локомотив (Сф) да се върне при майсторите, само че имам вяра, че ще се случи. Предвид изгнанието ни във Втора лига, което беше несправедливо и дълго, същинските локомотивци би трябвало да създадат компромис. Да се примирят, че известно време ще гледат любимците си в центъра на София и да ги поддържат безусловно, както постоянно са го правили.
Кога Локо ще се върне в своя дом в „ Надежда?
Аз не считам, че казусът е толкоз огромен. Зная също, че господин Иван Василев има хрумвания какво би трябвало да се направи. Може би и страната би трябвало да огледа Локомотив, както направи и с други наши клубове. Едно време имаше заложени пилони за осветяване, само че ръждясаха и ги отрязаха. Силно имам вяра, че ще се откри решение за по-бързо реновиране и на нашия стадион.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР