Антон Николов, "Сега" Премиерът Борисов често има неочаквани прозрения. "Музата"

...
Антон Николов, "Сега" Премиерът Борисов често има неочаквани прозрения. "Музата"
Коментари Харесай

Борисов пак събуди жабите в гьола Белене

Антон Николов, "Сега "

Премиерът Борисов постоянно има непредвидени прозрения. "Музата " го споходи и предишния месец по време на капиталовия конгрес за Западните Балкани в Лондон, когато той показа най-новото си скимване за АЕЦ "Белене " - планът да прерасне в общо дело на страните от полуострова ни, като бъде подсилен и с европейско финансиране.

"България има доста добре развита електропреносна система и сега изнасяме през Сърбия за Гърция и за Македония ток... (а ние) имаме два платени, докарани нуклеарни реактора. Платили сме ги 4 милиарда и седят в кашоните... Днеска ми пристигна концепцията... за един балкански план и че това би могло да е за нашата АЕЦ "Белене " едно прелестно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас ", разгласи Борисов пред смаяните слушатели в Лондон. Само не помни да изтъкне, че България към този момент е построила и площадката за "балканската " АЕЦ в Белене, за което са изхарчени 1.38 милиарда лв..

В концепциите и фантазиите няма нищо неприятно, несъмнено. Но е неприятно, когато министър-председател сменя непрестанно фантазиите си, захвърля концепциите си като използвани носни кърпички и изпада в несъгласия със самия себе си.

През 2010 година Бойко Борисов бе уверен, че "АЕЦ "Белене " е "изключително значима за България " и че "може да се трансформира в един от най-значимите и огромни планове както на Балканите, по този начин и в Европа ". През 2011 година той продължаваше да поддържа плана "с цялото си сърце ". По време на изявление, запитан не може ли България да заплати на руснаците готовия реактор и да го инсталира на площадката на АЕЦ "Козлодуй ", Борисов реагира остро:

"Това да не е бидонче - да го вземеш и да го занесеш в Козлодуй

Знаете ли какъв брой години работа има, с цел да се преправи тази площадка и да се насади нов реактор там? " А на въпроса дали с АЕЦ "Белене " България не става още по-зависима енергийно от Русия министър председателят отсича: "Каква взаимозависимост, когато имаш на ниска цена ток и стопанската система ти работи? Пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй " са съветски. Имат ли въздействие? Нямат. Харчим си тока - най-евтин в Европа, и ни е хубаво, и продаваме, и печелим пари ".

Такава беше неговата позиция до 5 февруари 2012 година Тогава в София долетя държавният секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън и стана ясно, че по време на визитата й е обсъждана тематиката за "енергийната самостоятелност " на България. И нещо в премиерското сърце се прекърши...

Малко по-късно Борисов изненадващо заяви, че е разпоредил прекъсване на строителството на АЕЦ "Белене ". През март 2012 година към този момент раздаваше изявленията като безжалостен съперник и на плана, и на енергийната дружба с Москва. "По време на моето ръководство аз българо-руска централа в Белене няма да върша ", зарече се пред ТВ7. Тогава Борисов направи и "звездното си изобретение ", че "в Белене има един мочур, една дупка ". А пред Българска национална телевизия показа, че е изискал готовият реактор за Белене да бъде изпратен в АЕЦ "Козлодуй ". И тъй като му подсетиха, че реакторът не става по-малко съветски, в случай че бъде изместен от една площадка на друга, министър председателят "компетентно " изясни: "Първо, ние ще сменим турбината, второ, ще има диверсификация на горивото ".

Междувременно припламваха и гаснеха всякакви вести за митични претенденти за присъединяване в злощастния нуклеарен план. Американски вложител е декларирал интерес към присъединяване в АЕЦ "Белене ", оповестява през 2012 година тогавашният отраслов министър Трайчо Трайков. Реакторите може да се продадат на Индия или Иран, твърди през юни 2016 година енергийният министър Теменужка Петкова. Компании от Европа демонстрират интерес към приватизацията на плана АЕЦ "Белене ", споделя през юли същата година вицепремиерът Томислав Дончев. Представители на Китайската национална нуклеарна корпорация са удостоверили подготвеност за присъединяване в АЕЦ "Белене ", известява държавната пресслужба на 4 декември 2016 година Дни по-късно идва ново прессъобщение от Министерски съвет, съгласно което Индустриално-търговската банка на Китай проявявала интерес към финансирането на плана. Лансирана беше и информация "от осведомени източници ", че френските "Веолия " и EDF не били безразлични към АЕЦ "Белене ".

Истината е,

че ръководещите просто не знаят какво да вършат със "златните " реактори

- струващи милиарди на българските данъкоплатци и скътани в кашони в Белене. Да им се търси покупател? Чуждите вложители явно са химера - в случай че страната не стане поръчител и не обещае високи цени за изкупуване на тока от АЕЦ "Белене ". А такива гаранции държавното управление не смее, а и не трябва да дава, тъй като нали сме пазарна стопанска система. Единственият, който би ги взел, е този, който ги е създал - руснаците, и то на напълно ниска цена. Това упражнение към този момент сме го изпълнявали - с по-старото съоръжение за "Белене ". Дори в отчета на Българска академия на науките за нуклеарния план се показва, че подобен вид е неприятен. И с потребление на площадката в Козлодуй не става - реакторите са проектирани за Белене и както самичък Борисов обясняваше в миналото, не могат да се местят "като бидончета ".

Последното избавително скимване на българския министър председател за АЕЦ "Белене " - за "балкански план ", към този момент е подкрепено единствено от Македония. Борисов приказва ангро за "европейско финансиране ", само че не е ясно какво има поради. Брюксел не отпуска пари за нуклеарни централи, а е подозрително, че балканските страни са подготвени да станат акционери в начинание, в което никой различен не желае да влага.

Най-лошото е, че грешките и греховете на серия държавни управления освен костват милиарди на нас, данъкоплатците, само че и натрупат нови разходи. "Гьолът Белене " продължава да засмуква държавни пари - поради неизбежните разноски за съхраняването на оборудването и консервирането на площадката.

По нищо не проличава ръководещите да се тревожат от това. Опозицията също си трае. Вероятно тъй като са еднообразно гузни. И въпреки че политическата безнаказаност води до гигантско разхищаване на средства, отговорни няма и никой не е влезнал в пандиза. Тази безотговорност като нищо ще роди нови "гьолове " - близнаци на "АЕЦ Белене ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР