Антоанета Стефанова, която игра на първа маса за националния отбор

...
Антоанета Стефанова, която игра на първа маса за националния отбор
Коментари Харесай

Антоанета Стефанова: Дадохме всичко от себе си, постигнахме всичко без държавно финансиране

Антоанета Стефанова, която игра на първа маса за националния тим на България на европейското отборно състезание в Будва, поздрави съотборничките си Нургюл Салимова, Виктория Радва, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева за триумфа и изрази убеденост, че те ще донесат още доста медали на страната ни от огромни шахматни надпревари.

Българките се прибраха този следобяд от Черна гора, където завоюваха историческа първа купа, а на ВИП-терминала на летище София бяха посрещнати персонално от премиера Николай Денков, както и от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

44-годишната Стефанова е някогашна международна шампионка за дами, само че при купата ѝ през 2004 година нито една от съотборничките ѝ от този отбор не е била на повече от три години.
 България посрещна златните девойки в шахмата
България посрещна златните девойки в шахмата

Бяха отрупани с цветя и овации при завръщането си у нас

" Успехът е по-сладък сега, тъй като е споделен. Ние го постигнахме без държавно финансиране и доста малко хора имаха вяра в нас, само че им благодаря за това. Без тях нашият триумф нямаше да бъде вероятен. Всяка купа е значима, само че сега съм извънредно щастлива, тъй като тази успех е на целия тим. Тези прелестни девойки имат цялото бъдеще пред себе си и аз в действителност се веселя, че съумях да ги доведа до този първи триумф. Вярвам, че те ще донесат още доста медали на България ", сподели най-опитната в българския състав.

" За доста малко време успяхме да се сплотим като екип и като тим. Всяка една даде всичко от себе си. Нашият треньор също има голям принос. Желанието ни за победа и това, че се раздавахме до край във всяка партия беше основният миг. Опитах се да дам успокоение на девойки към мен, само че едно такова съревнование е доста дълго, доста тежко, минава се през всевъзможни моменти. Но аз мисля, че във всеки един миг ние бяхме сплотени като тим. Всяка една от нас усещаше поддръжката на другите и по този начин успяхме да се преборим ", добави Стефанова.

" Надявам се, че този триумф ще спомогне за окончателното изчистване на проблемите в българския шахмат. Българската спортна шахматна федерация към този момент предприе стъпки за присъединение Европейския шахматен съюз, към ФИДЕ (Международната шахматна федерация), имаше изказване от президента на ЕШС и аз се веселя, че вървим към това да бъдем още веднъж признати интернационално и да почистим името на българския шах, с цел да се завърне той там, където му е мястото. Нека не забравяме, че спечелихме тази купа, участвайки с " уайлд кард ". По всякакви аргументи ние не сме член на Европейския шахматен съюз. Мисля, че тази победа улеснява нашата идея за връщане в европейското шахматно семейство ", приключи Стефанова.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР