Антивирусно хапче срещу COVID помага за по-бързото възстановяване при ваксинирани,

...
Антивирусно хапче срещу COVID помага за по-бързото възстановяване при ваксинирани,
Коментари Харесай

Изследване: хапче срещу COVID не намалява риска от хоспитализации или смърт

Антивирусно хапче против Коронавирус оказва помощ за по-бързото възобновяване при имунизирани, само че въпреки всичко уязвими пациенти, само че не понижава риска от хоспитализация или гибел, написа " Гардиън ".

Обединеното кралство стана първата страна в света, която през ноември 2021 г.  одобри molnupiravir - медикамент в орална форма, хапче, което се приема два пъти на ден у дома.

По това време имаше огромни очаквания, откакто изследване допусна, че то понижава два пъти заплахата от хоспитализация или гибел при неимунизирани високорискови пациенти. Но малко откакто лекарството получи утвърждение, последващо проучване, осъществено към този момент в изискванията на Делта разновидността, сподели, че хапчето има по-малък резултат от авансово упования.

Сега изследване, оповестено в сп. " Лансет ", стига до изводите, че molnupiravir не понижава риска от хоспитализация или гибел и при имунизирани хора от уязвимите групи, които са инфектирани с Омикрон, написа " Гардиън ".

Проф. Крис Бътлър от Оксфордския университет и един от ръководителите на проучването изяснява, че към момента може да има условия, при които това антивирусно хапче може да помогне - да вземем за пример да редуцира интервала на възобновяване и връщане на работа на хора, заети в основни сфери - това в случаи, когато публичните системи са под мощен напън.

В изследването са включени пълнолетни британци, инфектирани с Коронавирус и болни на 50+ години или над 18-годишна възраст, само че с друго заболяване, което ги слага в рисковата група.

В интервала 8 декември 2021 г.- 27 април 2022 година екипът учени е наблюдавал над 25 700 участници. 94 на 100 от тях са получили минимум три дози от ваксина против Коронавирус.

Половината от тях са били лекувани с нормалните средства, другата половина минава през 5-дневен курс на лекуване с molnupiravir.

Резултатите, учредени на 28-дневен интервал, в който всеки участник е проследяван, демонстрират, че двете групи имат сходни проценти на хоспитализации и гибел. При хората на всекидневно третиране подобни резултати има при 98 от общо 12 525 души. В групата, лекувана с molnupiravir, числата са надлежно 105 души от общо 12 529 участници.

Добрата вест е, че пациентите на molnupiravir се възвръщат доста по-бързо - приблизително за 9 дни по отношение на 15 дни за хората в другата група. По-нататъшни разбори допускат, че времето за възобновяване може да се понижи и до 4,2 дни приблизително. 

Все отново проф. Мартин Ландроу, също от Оксфодския университет, само че неангажиран в проучването, отбелязва, че участниците са знаели, че вземат антивирусното хапче.

" Тази информация не може да окаже въздействие върху нуждата от лекуване в болница или явно на настъпването на гибел, само че не знаем доколко не е повлияла върху субективната преценка на пациентите за положението им и съобщаването за признаците им ", споделя той.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР