Антитурските изявления, които гръцкият външен министър Никос Дендиас прави почти

...
Антитурските изявления, които гръцкият външен министър Никос Дендиас прави почти
Коментари Харесай

Анкара с остри критики към външния министър на Гърция заради подстрекателски изказвания

" Антитурските изказвания, които гръцкият външен министър Никос Дендиас прави съвсем всеки ден, са популистки и нереалистични изказвания, които не служат на мира и стабилността ". Това бе реакцията на Турция, изразена от  представителя на турското външно министерство Танжу Билгич късно нощес, на изработен по-рано денем коментар на Дендиас по отношение на турската политика по отношение на Гърция.

Това провокативно говорене не е съвместимо нито с добросъседските връзки, нито с духа на консултативните договаряния, които подновихме с Гърция, добави Билгич.

Той акцентира, че забележките на Дендиас са още едно доказателство, че Гърция избира да основава напрежение, като търси помощ от трети страни и основава изкуствени съюзи против Турция, вместо да взема решение двустранните въпроси и да развива връзките посредством почтен и логичен разговор.
Гърция упрекна Турция в 42 нарушавания на въздушно й пространство за ден
Турски военни самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство 42 пъти през днешния ден. Това заяви Генералният щаб на националната защита на...
Прочети повече
Освен погрешни изказвания, Гърция продължава да предявява максималистични искания и да подхваща дейности, които усилват напрежението както в Егейско, по този начин и в Средиземно море, което е в прорез с интернационалното право, заяви уеб сайтът ANwes.

" Отхвърляме окачествяването от страна на Гърция на волята на нашата страна да пази своите права и ползи като опасност и опитите ѝ да сътвори нереалистично усещане в тази посока. Ако има опасност в района, то тя произтича от едностранните дейности на Гърция, които усилват напрежението ", съобщи дипломатът.

Анкара още веднъж приканва Атина да се върне към здравия разсъдък и да съблюдава интернационалното право и интернационалните контракти, добави той.

По време на конференция с гостуващия в Атина външен министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд в Атина, Никос Дендиас дефинира позицията на Турция във връзка с Гърция като " олицетворение на ирационалността ".
Мицотакис: Турция да се откаже от нападателната си позиция
Гръцкият водач прикани Турция да се откаже от " нападателната си позиция " и да се включи в договарянията по техния морски спор. Изявлението...
Прочети повече
Реториката на Турция против Гърция " доближи равнище, което не сме виждали от години ", означи той, заявявайки, че прилежащата страна има желание да изопачи истината и всевъзможен смисъл на интернационалното право, в това число морското право.

" Тя заплашва Гърция с война, в случай че използван неотменимото си право да разширяваме териториалните си води, както категорично планува интернационалното морско право ", сподели Дендиас.

" Турция е изправила против нашите острови най-големите десантни сили и най-големия десантен флот в Средиземно море, като в същото време изисква да демилитаризираме нашите острови - с други думи, да се откажем от приетото ни право на самоотбрана, както е планувано в Устава на Организация на обединените нации ", добави той.

Гръцкият външен министър съобщи, че в случай че Турция желае да покаже благосклонност, би трябвало да анулира съглашението с Либия за установяване на зоните на морска пълномощия.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР