Антителата не са единственият белег за наличие на имунна защита.

...
Антителата не са единственият белег за наличие на имунна защита.
Коментари Харесай

Имунолог обясни защо изследванията за антитела са безсмислени

" Антителата не са единственият белег за съществуване на имунна отбрана. Антитела в кръвта има при скорошна среща с вируса "

Това изясни в " Тази заран " по bTV проф. Доброслав Кюркчиев, шеф на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

" Когато човек не се е срещал дълго време с него, клетките, които отделят антитела, отдръпват своите центрове в лимфните възли и надлежно антителата могат да изчезнат от кръвта. Това е напълно разумно да се случи след преболедуване или имунизация ", изясни имунологът.

По думите му е илюзия, че имунизираните имат единствено антитела, а преболедувалите и антитела, и Т-клетъчен имунитет.

" И едните, и другите имат и двете точно поради връзката сред двете неща. Т клетките са два типа – едните убиват инфектирани с вирус кафези, а другите провеждат цялата имунна защита. Наричат се помощници. Те оказват помощ и на тези Т-клетки, които убиват, и на В клетките, които секретират антитела. Тоест посредством проучване на Т-клетъчния имунитет получаваме двойна информация ", разясни още проф. Кюркчиев.

Изследване за имунитета

Екип от 37 лекари вършат значимо проучване в болница " Св. Иван Рилски ". Включват се имунолози и ревматолози, които са с сложена втора доза ваксина през януари 2021 година В началото на април те вършат тест за това по какъв начин реагира имунитетът и по какъв начин се трансформира отбраната.

" Идеята е да се съпоставят равнището на антителата и Т-клетъчният имунитет при лекари, които се срещат непрестанно с вируса и които са имунизирани едновременно. При 31 от тях са открити и антитела, и Т-клетъчен имунитет. При шестима и двете липсват в кръвта ", сподели проф. Доброслав Кюркчиев.

" Явно тези шестима души не са се срещали скоро с вируса и тези кафези към този момент са в лимфните възли ", добави имунологът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР