Антиправителствените демонстрации миналата година в Иран създадоха у мнозина надеждата

...
Антиправителствените демонстрации миналата година в Иран създадоха у мнозина надеждата
Коментари Харесай

Аятолах Хаменей отхвърли провеждането на ключови референдуми в Иран

Антиправителствените демонстрации предходната година в Иран сътвориха у мнозина вярата за референдум във връзка с самото битие на Ислямската република.

 

Хаменей обаче отхвърли тази опция, когато му бе заложен въпрос по отношение на нея на среща със студенти.

 

" Къде по света има такава процедура? Възможно ли е да се създават референдуми по разнообразни въпроси от голяма важност за страната? По всеки един от тези въпроси страната ще изгуби по шест месеца в диспути и разделяне, та да може да бъде създаден подобен референдум ", безапелационен бе той.

 

Експерти проучиха словото на Хаменей и го свързаха със скорошно изказване на някогашния президент Хасан Рохани, който е представител на така наречен умерено крило в иранския политически елити и който предложи произвеждането на референдуми по въпроси, свързани с вътрешната и външната политика на Иран.

 

Според иранската конституция произвеждането на референдум е допустимо единствено в случай че две трети от народните представители го поддържат и в случай че самодейността бъде утвърдена от 12-членния парламентарен орган (половината от чиито членове се назначават от висшия лидер) на Ислямската република, добавя Асошиейтед прес.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР