Антимонополният регулатор на ЕС потвърди, че е стартирал ново разследване

...
Антимонополният регулатор на ЕС потвърди, че е стартирал ново разследване
Коментари Харесай

Еврокомисията разследва Гугъл заради събирането на данни

Антимонополният регулатор на Европейски Съюз удостовери, че е стартирал ново следствие на софтуерния колос " Google " (Google) по отношение на събирането на данни, обявиха от Европейската комисия пред организация Ройтерс, което значи, че най-популярната интернет търсачка в света ще остане в полезрението на европейските антитръстови управляващи макар наложените през последните години рекордни по мярка санкции, предава БНР.

Отговарящите за конкуренцията правоприлагащи регулатори и от двете страни на Атлантическия океан стартират да проверяват по какъв начин преобладаващите софтуерни компании употребяват и остойностяват събираните от тях данни.

Европейската комисия съобщи, че нейният атнимонополен регулатори стартира да търси информация за това по какъв начин и за какво компанията-майка на " Google " - Alphabet Inc. събира данни, потвърждавайки по този метод информация на Ройтерс от края на миналата работна седмица.

" Комисията изпрати на компанията Aplhabet въпросници като част от авансово изследване на практиките на Гугъл, свързани със събирането и потреблението на данни. В ход е авансово следствие ", уточни в имейл до Ройтерс европейският антитръстов регулатор.

Според този документ следствието на Европейски Съюз се концентрира върху данните, свързани с локалните услуги за търсене, онлайн рекламата, онлайн услугите за целенасочена реклама, услугите за вход, уеб браузъри и други.

От " Google " показаха, че употребяват постъпващите данни за възстановяване на услугите си и че потребителите могат да ръководят, изтриват и трансферират свои данни по всяко едно време.

Новото следствие е реалност, откакто през последните две години еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер наложи санкции на " Google " на обща стойност от над 8 милиарда евро и подреди на софтуерният интернет колос да промени своите бизнес практики. Последната санкция, която беше наложена на компанията от страна на европейския антимонополен регулатор, беше в размер на 1,49 милиарда евро (около 2,4 милиарда долара).

През ноември госпожа Вестагер съобщи, че не са задоволителни предложенията на " Google " за това по какъв начин да помогне за възстановяване на конкуренцията сред уеб страниците при сравняване на опциите за електронна търговия.

Компанията " Google " също по този начин е изправена пред антимонополни следствия и от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, както и от щатски прокурори в 47 американски щата. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР