Антимикробната резистентност (АМР) е нарастваща заплаха за човечеството и трябва

...
Антимикробната резистентност (АМР) е нарастваща заплаха за човечеството и трябва
Коментари Харесай

СЗО призова за създаване на ваксини срещу антимикробна резистентност

Антимикробната устойчивост (АМР) е възходяща опасност за човечеството и би трябвало да бъда направено повече за запазването на живота на хората от тази опасност, съобщи през днешния ден в Женева Световната здравна организация (СЗО), представена от ДПА.

Организацията прикани донорите да ускорят създаването на нови ваксини, да ревизират по какъв начин да се усъвършенства успеваемостта на основаните до момента ваксини против АМР, и да намерят способи за разпределянето им по света, тъй че инфекциите да бъдат предотвратени. Според СЗО насъбраният опит в основаването, тестването и разпространяването на имунизациите против Ковид-19 би трябвало да бъде прибавен при АМР.

Терминът антимикробна устойчивост или устойчивост към антимикробни препарати се отнася за бактерии и други патогенни организми, които поради настъпили в тях генетични промени към този момент не са податливи на медикаменти. Освен бактериите дарба да създават АМР след време имат също вирусите, гъбичките и паразитите. В такива случаи инфекциите водят до тежки последици и дори гибел.

Резистентност се получава значително при погрешно използване на антибиотици - прекомерно постоянно или в неправилни дози. Това способства подбора на патогени, изработили си устойчивост, които се мултиплицират и популяризират. СЗО е съставила предпочитан лист от 12 устойчиви бактерии, като приканва за основаването на антибиотици за битка с тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР