Антикорупционният фонд (АКФ) попита служебния министър на вътрешните работи за

...
Антикорупционният фонд (АКФ) попита служебния министър на вътрешните работи за
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд пита МВР за контрола върху границата и Евролаб

Антикорупционният фонд (АКФ) попита служебния министър на вътрешните работи за разминаванията сред негово изявление във връзка частното сдружение " Евролаб 2011 " ЕООД и определение на съда, постановено няколко дни по-рано.

Разминаванията са по отношение на основанията на полицията да ограничи достъпа на чиновниците на " Евролаб 2011 " ЕООД, както и по отношение на действителното преустановяване на активността на лабораторията на границата.

На 2 март 2023 министър Демерджиев посети Контролно-пропускателния пункт " Капитан Андреево " и заяви, че Гранична полиция е лишила достъпа и пропуските на чиновниците на частното сдружение " Евролаб 2011 " ЕООД от 6 здания държавна благосъстоятелност, намиращи се на българо-турската граница.

По думите на министъра акцията е станала в осъществяване на заповедта на регионалния шеф на Хасковска област за наложително изземване на 6 здания държавна благосъстоятелност от " Евролаб 2011 " ЕООД, в който се е намирала лабораторията на частното сдружение.

В същото изявление министърът декларира, че с тези дейности се прави " поредна стъпка към възобновяване на държавния надзор на границата ", откакто още през лятото на 2022 година страната е открила постове на жандармерията, частното сдружение е спряло да прави активност по взимане на проби на границата, а съответните пространства, в които се е помещавала лабораторията му, са спрели да действат.

Информацията в изявлението на министър Демерджиев се разминава с постановеното няколко дни по-рано - на 27 февруари 2023 - определение на Административен съд - София-град (АССГ), с което съдът стопира предварителното осъществяване на заповедта на регионалния шеф на Хасково за наложително изземване.

По закон заповедта на регионалния шеф по член 80 от Административно-процесуалния кодекс (АПК) има авансово осъществяване, т е. същата предстои на осъществяване неотложно, без значение от вероятно обжалване. С определението АССГ стопира предварителното осъществяване на заповедта, като се базира на изказвания на самото " Евролаб 2011 " ЕООД, че продължава да прави две икономически действия на границата - обработка на проби в лабораторията му и товаро-разтоварна активност, прекъсването на които би нанесло обилни вреди на сдружението и клиентите му.

Във връзка с спорната информация в определението на съда и изявлението на министъра, от АКФ му задават следните въпроси :

1.На какво съображение Министерство на вътрешните работи " лишава достъпа и пропуските на лицата, свързани със постройките, предмет на заповедта на регионалния шеф ", в случай че няколко дни по-рано съдът е спрял предварителното осъществяване на тази заповед?

2.Към сегашния миг " Евролаб 2011 " ЕООД прави ли култивиране на проби или товаро-разтоварна активност по отношение на граничния надзор по сигурност на храните?

В изявлението на министъра се декларира, че " всички проби, които се взимат, ги взима страната, а съответните пространства не действат ". Същевременно, правосъдният състав на АССГ стопира осъществяването на заповедта заради изказвания на частното сдружение, че прави икономически действия в пространствата, чието прекъсване би " му предизвикало обилни и мъчно поправими вреди, по значителност противопоставими на публичния интерес. "
 Държавата си взе назад
Държавата си взе назад " Златния мочур "

Дезинфекцията на " Капитан Андреево " се поема от държавна компания, разгласи Явор Гечев

" Бихме желали да потвърдите дали към сегашния миг " Евролаб 2011 " ЕООД прави култивиране на проби или товаро-разтоварна активност по отношение на граничния надзор по сигурност на храните? От кой миг през 2022 година е спряла да прави всяка от двете действия - култивиране на проби и товаро-разтоварна активност, за какъв интервал и от кой момент е възобновена опцията ѝ още веднъж да ги прави? ", питат още от Антикорупционния фонд.

" Бихме желали да научим дали в Министерство на вътрешните работи към този момент са формирани преписки по започнатото следствие? На какъв стадий е следствието и какво е открито към сегашния миг? ", питат от АКФ.

Настоящите дейности на служебния министър идват откакто няколко служебни и постоянни държавни управления се пробват от 2021 година насам да върнат упражняването на фитосанитарен надзор на българо-турската граница в ръцете на страната. От декември 2012 година до април 2022 година, пробите за фитосанитарен надзор на българо-турската граница се изследват единствено и само в частната лаборатория на " Евролаб 2011 " ЕООД ", ситуирана в постройка на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", въз основа на контракт за наем. Самите артикули, от които се взимат пробите, се разтоварват и дават на държавните инспектори от чиновници на " Евролаб 2011 " ЕООД ". Договорът за наем на пространствата е продължен в последния работен ден на 2021 година
 Спря дезинфекцията на пунктовете ни с Турция
Спря дезинфекцията на пунктовете ни с Турция

Епизоотичната конюнктура е " доста усъвършенствана "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР