Антикорупционната комисия сложи край на Апартаментгейт. Продължилата над два месеца

...
Антикорупционната комисия сложи край на Апартаментгейт. Продължилата над два месеца
Коментари Харесай

КПКОНПИ „изпра” всички от „Апартаментгейт”

Антикорупционната комисия постави завършек на " Апартаментгейт ". Продължилата над два месеца инспекция не откри спор на ползи в имотните покупко-продажби на занижени цени на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Николина Ангелкова, Ваня Колева, Красимир Първанов, Вежди Рашидов и Лозан Панов. От оповестените през вчерашния ден 11 решения на КПКОНПИ по 7 няма данни за корист с власт, а 4 са прекъснати.

Разследването на медийни сигнали за имотни афери против видни гербаджии бе извършено от зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев, откакто шефът му Пламен Георгиев излезе в насилствен отпуск поради прокурорската инспекция на недекларираните му тераси. Сигнал имаше и против Славчев, който обаче оцеля на поста и оправда имотните афери.

Нямало нарушавания и с парцелите на министъра на туризма Николина Ангелкова, които били купени с персонални средства и на родителите й. Това излиза наяве от оповестени през вчерашния ден на уеб страницата на КПКОНПИ решения, взети на 19 юни. Комисията е завършила 11 производства по " Апартаментгейт ", като по 7 не е разкрила спор на ползи, а 4 е прекратила. Комисията обосновава решенията си с тествани документи за благосъстоятелност, имотни заявления и платени налози. Никъде обаче КПКОНПИ не разяснява ниските цени на парцелите - с изключение на при Цачева, само че и там не установи нарушаване. Резултатите от инспекцията на прокуратурата още се чакат.

Според КПКОНПИ Цачева и Цветанов не са се облагодетелствали от постовете си, с цел да купят на ниска цена първокласни жилища от " Артекс " в кооперация в столичния кв. " Изток ". Двамата са оневинени и по подозренията, че с ремонти в Закона за устройство на териториите са помогнали на " Артекс " да узакони завършването на небостъргача " Златен век ". Бившият зам.-председател на ГЕРБ и ексшеф на ПГ Цветан Цветанов, който има първокласен апартамент с частен асансьор, се е оправдал пред комисията, че е разбрал за парцела от приятелско семейство, след което се е срещнал с продавачите и са договорили изискванията по договорката. Комисията в детайли разказва известните към този момент изказвания на Цветанов, че е договорил парцела посредством подмяна на две обзаведени фамилни жилища с гаражи, доплащайки 100 хиляди лева Комисията била открила, че средствата на Цветанов били от заплати и заем. Невинен бил и Рашидов, защото по времето на придобиване на парцелите не бил народен представител и министър. Липсвала корист с власт и при покупко-продажбите с първокласни жилища от " Артекс " на Колева и Първанов.

Недоказаните изказвания за корупция против Лозан Панов комисията препраща на Инспектората на Висш съдебен съвет с претекста, че " сигналът за нарушение на условията за висок морал в правосъдната система не е от компетенциите на КПКОНПИ ". Поради липса на нарушавания прекъснати са и инспекциите против Валери Симеонов и депутатите от левицата Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков.

В скандал с евтини жилища бе забъркан и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев поради недекларирана тераса от 186 кв.м. Срещу него стартира следствие от основния прокурор Сотир Цацаров, а Българска социалистическа партия изиска отстраняването му от поста. В началото на април Георгиев разгласи, че излиза в дълъг отпуск, до момента в който трае инспекцията, а в края на май я удължи до 15 юни. В момента обаче няма информация дали се е върнал на работа. Сигнали за недекларирана тераса имаше и против зам.-шефа на КОНПИ Антон Славчев, само че последствия за него нямаше. Той даже замества Георгиев. В отсъствието на Георгиев под решенията на КПКОНПИ стоят подписите на Антон Славчев, Пламен Йоцов и Силвия Къдревa.

Покрай имотните кавги постовете си напуснаха и някогашният началник на енергийната комисия и народен представител Делян Добрев, зам. регионалният шеф на София Томи Николов, зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев, чиято подправена къща за посетители отприщи и абсурда със злоупотребите с евросубсидии. Измамите с къщите за посетители пък взеха главите на земеделския министър Румен Порожанов и зам.-шефката на Държавен фонд " Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова. Недекларираните тераси на водача на Вътрешна македонска революционна организация и вицепремиер Красимир Каракачанов даже не доведоха до инспекция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР