Антикорупционната комисия праща на прокурор община Варна за корупция. Материалите

...
Антикорупционната комисия праща на прокурор община Варна за корупция. Материалите
Коментари Харесай

Дават на прокурор община Варна за корупция

Антикорупционната комисия праща на прокурор община Варна за корупция. Материалите от инспекцията на публичната поръчка за закупуване на 60 електрически рейсове със зарядни устройства за 85 млн. лв. са предадени на държавното обвиняване. Комисията влезе в общината на 18 ноември след сигнал за нередности в процедурата. Поръчката е от 2021 година, а средствата за нея са отпуснати по Оперативната стратегия " Околна среда " като безплатна финансова помощ. Победител в състезанието е консорциумът " ЕкоТранспорт Варна ", а тъжба против него е подала свързаната с предприемача Гриша Ганчев " Българска автомобилна промишленост ".

Проверката на КПКОНПИ и ГДБОП е посочила, че има данни за осъществено корупционно закононарушение от лица, заемащи висши обществени длъжности.

Служители на дирекцията " Противодействие на корупцията " са взели пояснения от всички членове на комисията по желание на реализатор за закупуването на електрическите коли, от кмета на общината Иван Портних и от двама от заместниците му. Разпитани са и шефовете на компании, които в хода на процедурата са били отстранени от присъединяване, изпълнителният шеф на общинското сдружение " Градски превоз " и негови чиновници. Установени са непозволени дейности от лице, заемащо висша обществена служба, при установяване на състава на екипа за ръководство на плана. Оказвано е и влияние на член на комисията по желание на реализатор в интерес на съответна компания. В резултат на това претендентите не са били обективно оценени и е позволен единствено един от тях.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР