Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е обявила за служебна тайна всички свои

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е обявила за служебна тайна всички свои
Коментари Харесай

КПКОНПИ незаконно е засекретила решенията си за отнемане на имущество

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е оповестила за служебна загадка всички свои решения за формиране на произвеждане за лишаване на нелегално добито имущество.

Това изобретение са създали от Антикорупционния фонд (АКФ), оповестяват оттова, като ползват и самата заповед.

Решението е взето през 2018 година от тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев и към момента продължава да е в действие. Заповедта е в нарушаване на закона, който не разрешава информация да се афишира за служебна загадка за повече от 6 месеца - показват от неправителствената организация.

Новината станала ясна на съвещание в границите на правосъдното дело, заведено от АКФ за това, че му е отказан достъп до решенията на Комисията за предявяване на иск за лишаване на нелегално добито имущество от 2018 година до в този момент. Делото се преглежда от Административен съд – София-град. 

Представителите на КПКОНПИ обосновават отхвърли си със заповедта на Георгиев от 2018-а, подал оставка през 2019 година (по гледище на тогавашния министър председател Бойко Борисов, б.р.) след абсурда " Апартаментгейт " - с жилищата на височайши представители на ГЕРБ. Според заповедта всички решения на КПКОНПИ за формиране на произвеждане за лишаване на нелегално добито имущество са служебна загадка и не могат да бъдат оповестявани.  

" Приемането на сходна заповед е скандално ограничаване на правото на обществото да е осведомено за активността на един от основните антикорупционни органи в страната. Тази заповед е призната и в явно нарушаване на закона ", декларира Даниела Пенева, юридически консултант в Антикорупционния фонд. 

Дейността по лишаване на нелегално добито имущество съставлява най-обемната сфера на активност на КПКОНПИ, в която са заети максимален брой нейни чиновници и се издават максимален брой актове, в пъти повече спрямо другите посоки от работата на Комисията. 

" Заповедта на Пламен Георгиев прави тази активност изцяло секретна. Обществеността не може да се осведоми за това какви инспекции е направила Комисията, какъв разбор на обстоятелствата е направила и до какви правни заключения е достигнала, с цел да вземе решение за формиране на дело ", добавя юристката.

Тази заповед непосредствено опонира и на Закона за отбрана на класифицираната информация. По закон, с цел да бъде класифицирана една информация като " служебна загадка ", нерегламентираният достъп до нея би трябвало да поврежда ползите на страната или различен правнозащитен интерес. Срокът, за който може да бъде отхвърлен достъп до служебна загадка, е ясно стеснен до 6 месеца. " Тези законови предпоставки ясно сочат, че задачата на закона е ограничението на достъпа до информация да е постоянно съответно, с оглед особеностите на съответния случай и срочно (ограничено във времето). В прорез с задачата на закона, с със заповедта на Пламен Георгиев се отхвърля еднократно и вечно достъп до всички решения на КПКОНПИ, постановени и бъдещи " заключават от АКФ.  

Според специалистите на Фонда, информацията за решенията на КПКОНПИ по никакъв метод не поврежда ползите на страната. Обратното – тя дава опция на обществеността да образува мнение за обстоятелствата и изводите, въз основа на които КПКОНПИ инициира производства за лишаване на имущество на жители. По своята същина това е социална информация, която не може да бъде класифицирана, изключително пък безпределно. Не могат да се възприемат и възможни доводи за отбрана на персонални данни, доколкото в такива случаи законът позволява тяхното изтриване. Освен това, точно персоналните данни на засегнатите лица и информация за имуществото им, предстои на издание в Държавен вестник, незабавно след формиране на делото, по иск на КПКОНПИ. 


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР