Антиислямският и евроскептичен Геерт Вилдерс вероятно ще бъде шокиращият победител

...
Антиислямският и евроскептичен Геерт Вилдерс вероятно ще бъде шокиращият победител
Коментари Харесай

Крайнодесният Геерт Вилдерс изненадващо печели изборите в Нидерландия

Антиислямският и евроскептичен Геерт Вилдерс евентуално ще бъде шокиращият победител на изборите в Нидерландия, написа Politico.

При съвсем всички преброени гласове, в трагичен резултат, който ще зашемети европейската политика, неговата Партия на свободата (PVV) е на път да завоюва към 37 от 150-те места в Народното събрание – над двойно повече от броя, който си обезпечи на изборите през 2021 година, демонстрират екзитполовете.

Съюзът сред Партията на труда и Зелените на Франс Тимерманс се чака да заеме второ място, печелейки 25 места – сериозен скок по отношение на сегашните му 17. Дилан Йешилгьоз-Зегериус, наследничка на отиващия си министър председател Марк Рюте като началник на десноцентристката VVD, претърпя тежки загуби и е на път да вземе 24 места, с 10 по-малко от преди, демонстрират ранните резултати.

Победа за Вилдерс евентуално би сложила Нидерландия по пътя към трагична смяна в посоката след четирите поредни центристки държавни управления на Рюте. Въпросът в този момент обаче е дали други партии желаят да се причислят към Вилдерс, с цел да образуват коалиция. Въпреки че се обрисува като най-голямата партия, той мъчно ще се пребори за болшинство в Народното събрание.

Партията желае да работи за ограничение на „ цунамито от търсещи леговище “, като вкара повече пари в портфейлите на хората и по-добра сигурност, сподели Вилдерс пред събрали се поддръжници.

Той протегна ръка към други партии, като разгласи, че е време да работят дружно, с цел да излязат с решения. Вилдерс даже допусна, че би бил подготвен да направи компромис с антимюсюлманските си идеали в името на влизане в държавното управление. „ Разбирам доста добре, че партиите не желаят да бъдат в държавно управление с партия, която желае противоконституционни ограничения, сподели той – Няма да приказваме за джамии, Корани и ислямски учебни заведения “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР