Антифашистки организации се събраха за протестно шествие в столицата под

...
Антифашистки организации се събраха за протестно шествие в столицата под
Коментари Харесай

Антифашисти се събраха на протест в центъра на София срещу „Луковмарш”

Антифашистки организации се събраха за протестно шествие в столицата под мотото " Без нацисти по улиците ни! ".
Още по тематиката
Основната цел на демонстрацията е да се обединят всички, които се опълчват на проведения по-късно през днешния ден Луковмарш, проведен от националистически организации.

Участниците се събраха пред Централните минерални бани за ществие в центъра на София.

Вижте фотоси >>

Те настояват, че се опълчват на омразата, употребата и разделянето сред хората на база етнос, раса, пол или полова оринтация.

Недоволните напомнят, че неонацисткото шествие " Луковмарш " продължава да се случва всяка година без позволение от Столична община за провеждането му.

 Снимка: Булфото

Днес следобяд в София се чака да се съберат и искащи да вземат участие в Луковмарш, макар че няма координиране от страна на Столичната община. Миналата година то не се състоя след възбрана на Столична община, подбудена от решение на Върховния административен съд. Тогава имаше само бдение пред дома, където е живял и погубен Луков на 13 февруари 1943 година

Организаторите от Българския народен съюз обявиха, че решението на Столична община е обжалвано пред съда и възбраната е паднала. Те са оповестили мото: " Ние не капитулираме ", а също по този начин изясняват, че са декларирали от дълго време желанието си за осъществяване на факелно шествие през днешния ден. То не е в съгласие с общината, само че нямало законова спънка да се състои, защото режимът за сходни събития не е позволителен, а само осведомителен.

Тази година и другите политически групи в СОС одобриха заявления против провеждането на марша, окачествяван като неонацистки. За първи път и групата на ГЕРБ одобри протестна декларация.

" Луковмарш " се организира от 2004 година насам, като в последните му издания вземат участие над 2000 души, в това число и крайни националисти от други европейски страни. То потегля нормално от НДК и продължава до дома на ген. Луков на ул. " Тракия " №1. Шествието обаче е остро осъждано от посолствата на непознати страни у нас, антиправителствени и еврейски организации. С позиции против " Луковмарш " са излизали ГЕРБ, " Демократична България " и Българска социалистическа партия.

Днес се организират митинги против неонацистки обществени прояви в още три града в Европа - Дрезден, Берлин и Будапеща. Там ще се проведат и демонстрации пред българските посолства и консулства.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР