Антидиабетните лекарства остават само с електронно предписване, антибиотиците – и

...
Антидиабетните лекарства остават само с електронно предписване, антибиотиците – и
Коментари Харесай

Окончателно: Гратисен период за хартиена и е-рецепта само за антибиотици

Антидиабетните медикаменти остават единствено с електронно определяне, антибиотиците – и с електронно, и с хартиено, като гратисният интервал за това е до 31 март. Част от лекарите обаче ще имат опция и след края на гратисния интервал да изписват тези лекарства на хартиени предписания.

Това е контрактувано на срещата при премиера акад. Николай Денков, в която през днешния ден взеха присъединяване представители на Министерството на здравеопазването и съсловните организации на лекарите, зъболекарите и фармацевтите.

„ Постигнахме единодушие, че във връзка с медикаментите, свързани с диабета, няма проблеми и те ще продължат да се изписват по електронен път, както е при сегашната разпоредба. По отношение на медикаментите, свързани с антибиотичното лекуване, се разбрахме да сложим гратисен интервал до края на март. Той ще бъде употребен главно с цел да бъде доусъвършенстван софтуерът “, съобщи след срещата министър-председателят.

Той заяви още, че е решено пилотно да бъде въведено изписване на е-рецепти за всички медикаменти в избран стеснен брой практики.

„ Вероятно ще се договорим за една доста дребна част от лекарите, които работят в този момент в условия отвън лична процедура, да имат опцията да изписват както до момента медикаменти, което е условие на БЛС и ние почитаме тяхното право да бъдат лекари до края на живота си “, разяснява на собствен ред здравният министър проф. Христо Хинков.

По отношение на идното пилотно изследване пък той изясни, че то ще даде опция в един миг да се пристъпи към цялостно дигитализиране на изписването на медикаменти освен за антибиотиците, а и за всички останали медикаменти, които сега са на двоен режим – на хартиена и на е-рецепта.

„ Поемаме ангажимент да предложим на Министерство на здравеопазването и НЗОК нужните тласъци, с цел да могат тези, които се решат да работят единствено електронно, да дадат своя принос. Мисля, че това е верният метод – когато авансово се вършат пилотни планове, чиято роля се прави оценка по-късно “, добави информацията ръководителят на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

От своя страна ръководителят на УС на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков увери, че след приключването на гратисния интервал за електронно и хартиено изписване на антибиотици опцията за запазването на хартиена рецепта ще остане освен за избрани групи лекари, само че и за лекари по дентална медицина.

Връщането на хартиената рецепта въпреки всичко ще отнеме известно софтуерно време, защото би трябвало да се създадат съответните промени в нормативната уредба, показаха още участниците в срещата и подсетиха, че хартиеният притежател няма да е в действие още от на следващия ден.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР