Антибиотиците и лекарствата за диабет ще се предписват и получават

...
Антибиотиците и лекарствата за диабет ще се предписват и получават
Коментари Харесай

За и против: Електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет – само по електронен път?

Антибиотиците и медикаментите за диабет ще се предписват и получават в аптеките единствено с електронна рецепта. Това предвижда нова разпоредба на здравното министерство, която сега е на публично разискване. Основната цел на смяната ще е да се предотврати неналичието на значимите лекарства в аптеките и да се спре самолечението с антибиотици. Обществото обаче е разграничено - за и срещу смяната. 

Ако наредбата бъде призната от есента към този момент няма да се отпускат антибиотици с елементарните бели хартиени предписания, а единствено с електронни. Това значи, че  когато пациентът ще получава изписаните си лекарства в аптеката единствено против ЕГН.

 
Въвеждането на електронна рецепта няма да реши проблемите, а може би ще ги усложни. Ще има такова - отишъл съм на стоматолога, той няма електронен автограф, но споделя отиди при персоналния си доктор да ти изпише еди кой си антибиотик. И се стартират безсмислени алтернативи, отивай си при този, които ти е изписал тази терапия...И то главно от сътрудници работещи в частния бранш, които нямат подписи и от лечебните заведения, тъй като там също е комплицирано. Специализантите там в множеството случаи нямат електронни подписи там.
доктор Станислава Крайселска - общопрактикуващ доктор
Може би някои хора се тормозят, че с изгубването на хартията и основаването на електронна рецепта на процедура изчезва опцията за изгубване и скриване на документи. Защото в електронна среда нищо не се губи и ясно остава диря кой какво по кое време е направил.
Димитър Маринов - Председател на Българския фармацевтичен съюз

С въвеждането на електронната рецепта се цели да се постави завършек на самолечението, защото проблемът у нас е сериозен, показват здравните управляващи. Страната ни е на трето място по приложимост на антибиотици в Европа. В практиката си доктор Крайселска все по-често се сблъсква с пациенти, които одобряват антибиотик без да пита. А последствията са съществени.

 
Самолечение с левофлоксацин, идва да си съпостави лечението, колежката ѝ от детската градина я е пратила на обзор. Кръв в урината, от 10 дни е пила антибиотик, който сама си е купила от аптеката.
доктор Станислава Крайселска - общопрактикуващ доктор

Според доктор Крайселска даже и с електронна рецепта контролът не е задоволително засилен за всички по веригата - лекарят, който изписва медикаментите, пациента и фармацевта.

 
Хубаво, аз ще изпиша електронна рецепта, само че от кое място да знам че лицето Х няма да отиде при леля си, която има в Куртово Конаре аптека и да се зареди. Защото на летището съм виждала куфари, които се отварят за Англия и вътре има стекове с антибиотици от всевъзможни групи. Едва ли това е купено с рецепта.
доктор Станислава Крайселска - общопрактикуващ доктор

Предписването на електронните предписания може да става 24 часа, седем дни в седмицата. Според фармацевтичният съюз с тях контролът ще е изчерпателен и ще може да се наблюдава кои лекари на какви пациенти какво предписват. А болните няма да имат опция да се самолекуват.

 
Когато проработи това нещо в случай че имате електронна рецепта и тези медикаменти се отпускат единствено по рецепта няма по какъв начин да получите продукта в аптеката без рецепта, тъй като организацията по медикаментите ще управлява има ли разлика сред броя на изпълнените предписания и броя на отпуснатите медикаменти.
Димитър Маринов - Председател на Българския фармацевтичен съюз

Д-р Крайселска вижда още един проблем, който може да настъпи с въвеждането единствено на електронни предписания.

 
Трябва да имаш електронен автограф. И аз отивайки някъде на домашно посещаване както имам сега 10 лежащо заболели пациенти, очаквам да излезе резултатът от лабораторията. Отивам и би трябвало да си взема компютъра, печата, какво да взема - кабинета?
доктор Станислава Крайселска - общопрактикуващ доктор
Лекарят сега като върви на домашно посещаване какво си носи - кочанът с рецептите и печата. Мастило, щемпел, тампони и така нататък В момента му би трябвало да си носи само мобилния телефон. Във всеки един смарт телефон всеки доктор е задоволително да си конфигурира мобилното приложение, с което може да издава съответните предписания.
Димитър Маринов - Председател на Българския фармацевтичен съюз

Първоначално Министерство на здравеопазването разискване с електронна рецепта да се отпускат и някои медикаменти за деца до избрана възраст, само че заради липса на време да се уточняват детайлите към концепцията, към този момент тя остава на назад във времето.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР