Антибиотиците и лекарствата за диабет да се предписват само с

...
Антибиотиците и лекарствата за диабет да се предписват само с
Коментари Харесай

Антибиотици и лекарства за диабет само с е-рецепта от 1 октомври

Антибиотиците и медикаментите за диабет да се предписват единствено с електронна рецепта, с цел да се предотврати неналичието им в аптеките. Промените са в Наредба 4 на здравното министерство, а предлагането е оповестено за публично разискване. Ако то бъде утвърдено, от 1 октомври пациентите ще купуват медикаментите, като споделят само своето ЕГН в аптеката, без да носят хартиени предписания.

Основната причина за измененията е дефицитът на жизненоважните артикули, изясняват от ведомството.

“В огромна част от случаите дефицитът на тези лекарствени артикули се дължи на тяхното разпределяне без рецепта, което основава предпоставки за неправилната им приложимост ”, гласят претекстовете на министерството.

Електронната рецепта е верният път, счита ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. “Така изписването на медикаменти ще може да се управлява по-добре ”, разяснява Костов пред “24 часа ” (виж изявлението с него по-долу).

Новата разпоредба обаче не трансформира опцията пациентът да си закупи антибиотик без рецепта, изясни общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова. Според нея няма значение дали на хартия или в електронен вид ще са изписани медикаментите. “Трябва да няма опция да се продават медикаменти без рецепта ”, разяснява Николова пред “Нова нюз ”.

Според статистика на Българския лекарски съюз от предходната година 44% от българите си купуват антибиотици без наставление.

Това не е първият път, в който здравните управляващи оферират да затегнат контрола по изписването на лекарства. От 1 ноември 2022 година мярката, готова от някогашната здравна министърка проф. Асена Сербезова, трябваше да влезе в действие. Наследникът ѝ доктор Асен Междидиев обаче спря въвеждането единствено на електронната рецепта и резервира опцията лекарите да изписват и на хартиена.

За да се бори с неналичието на медикаменти, здравното министерство предложи нова формула, по която да се пресмята по кое време медикаментите са дефицитни и не би трябвало да се изнасят в чужбина. В момента за дефицит се смята, когато количествата в страната паднат под 65% от потребностите. Като базата се дефинира по отношение на средномесечното ползване на съответното лекарство за последните 6 месеца. При постигане на сериозния най-малко е неразрешен износът на медикамента.

С измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, които здравното ведомство разгласява на уеб страницата си, цената, по която се дефинира, че има дефицит, ще се пресмята на основа средномесечно ползване на обещано лекарство за миналата 1 година, а не както до момента - за миналите 6 месеца. Освен това

към този момент запасите би трябвало да покриват 100% от потребностите, с цел да няма дефицит.

За липса на медикаменти в аптеките фармацевти и пациенти алармират от месеци. Според фармацевтите съществена причина е износът в чужбина. За да ревизира дали е по този начин, ръководителят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов изиска Министерство на вътрешните работи и ДАНС да извършат инспекции във компании, изнасяли медикаменти.

В момента съгласно електронната система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА) медикаментите в дефицит са 37.

По тези данни в аптеките няма лекарства за захарен диабет, както и лекарство за високо кръвно, гадене и повръщане, астма, склероза, меланхолия и други, демонстрира информация на “24 часа ”.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР