Антибиотичната резистентност е факт много преди пандемията от Covid-19. Прогнозите

...
Антибиотичната резистентност е факт много преди пандемията от Covid-19. Прогнозите
Коментари Харесай

Микробиолог: От прекалена употреба на антибиотици може да станем резистентни

Антибиотичната устойчивост е реалност доста преди пандемията от Covid-19. Прогнозите са за увеличение на смъртността от пневмония в световен мащаб, а антибиотиците са основни за лекуването на пневмонията. Това изясни пред БНР микробиологът доцент Иван Иванов, шеф на Националната референтна лаборатория „ Контрол и мониториране на антибиотичната устойчивост “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Нараства потреблението на някои групи антибиотици, да вземем за пример на азитромицина, който сега всеобщо се използва. В цифровото пространство циркулират няколко разнообразни „ предписания “, добави експертът.
Нерационалната антибиотична приложимост потвърдено води до по-високи равнища на устойчивост, акцентира доцент Иван Иванов. Той предлага да се прави първо тест за Т-реактивен протеин, който маркира инфектиране и чак по-късно да се прибягва към използването на антибиотици.
Относно прогнозите, че до 2050 година антибиотичната устойчивост ще бъде причина за гибелта на повече хора, в сравнение с ракът, доцент Иванов уточни, че " черните статистики за бъдещето са изцяло оправдани " и от година на година се следят все по-резистентни бактерии. В националната лаборатория са регистрирани 20-30 панрезистентни варианта на всички употребявани за терапия на избран тип бактерии антибиотици, разясни той. В такива случаи би трябвало да се употребяват антибиотични лечения в доста високи дози, съвсем токсични, добави Иван Иванов.
Лабораториите са засипани с пациенти с Covid и никой не мисли за антибиограми, а персоналните лекари в суматохата си се презастраховат и предписват широкоспектърни антибиотици, посочи още доцент Иванов. По думите му, когато имаме антибиограма, можем " доста характерно да стреляме към съответния извършител с тясноспектърен антибиотик ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР