Антарктида е бъдещето. Тя е част от една друга планета

...
Антарктида е бъдещето. Тя е част от една друга планета
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев: Антарктида е част от друга планета

" Антарктида е бъдещето. Тя е част от една друга планета на земята. Много е богата на потребни изкопаеми, на редки метали, на злато. "

Това съобщи проф. Христо Пимпирев, началник на българската антарктическа експедиция, в предаването " Тази събота " по БТВ.

Полярният откривател се завърна преди дни от 32-та научна експедиция и с горделивост съобщи, че са съумели да приключат построяването на първата съвременна научноизследователска лаборатория.

" В тези комплицирани условия това е един подвиг - да се построи 400 кв. сграда. В нея ще работят учени от целия свят. Вече имаме запитвания от много висока класа ", споделя ученият.

Силно усещане му вършат и климатичните промени. Проф. Пимпирев показа, че когато първоначално са посещавали ледения континент ледникът Пероника, който се намира на българският плаж, не им е разрешавал да преминат от другата страна на острова.

" Към днешна дата този хладилник към този момент го няма ", отбелязва ученият.

Тази година проф. Пимпирев стана очевидец на историческо събитие, като кумува на първата антарктическа женитба. Генералния шеф на Българска телеграфна агенция - Кирил Вълчев и обичаната му си споделиха да на българският научноизследователски транспортен съд. Венча ги капитанът Николай Данаилов, който съгласно българските закони има право да подписва бракове в открити води.

" Извадихме шампанско. Корабът беше дебаркирал тъкмо пред българската база. След като свърших кумските си отговорности трябваше бързо да сляза на брега и да отида при моите сътрудници, тъй че не усетих доста от почерпката ", прям е проф. Пимпирев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР