Аномалията на пазара в България е доста сериозна и доста

...
Аномалията на пазара в България е доста сериозна и доста
Коментари Харесай

Явор Гечев: Аномалията на земеделския пазар в страната е доста сериозна

Аномалията на пазара в България е много сериозна и много огромна, сподели служебният министър на земеделието Явор Гечев при чуването си в Народното събрание по отношение на желанията на държавното управление за анулация на наложените ограничавания върху достъпа на артикули с генезис Украйна.

Той означи, че още на 2 септември 2022 година е уведомил с писмо еврокомисаря Войчeховски за разстройване на пазара на слънчоглед, където е най-голямата особеност в България. Земеделският министър описа, че тогава е алармирал в ревю пред Съвета на министрите, че европейските коридори за взаимност не работят по този начин, както би трябвало, и на процедура основават по-големи аномалии. България на процедура установи това първа и остана сама в Европейски Съюз, за жалост, гласът ѝ не беше чут тогава, още септември месец, съобщи Гечев.

Имаме проблеми с няколко култури, първата е слънчогледът, сподели земеделският министър. Той означи, че 50 % от слънчогледа, влезнал в Европа, е влезнал в България – някъде към милион тона предходната година. Гечев уточни, че през последните месеци също има засилен импорт на слънчоглед. „ Нямаме значими количества от пшеница – някъде към 18,5 тона. Не е толкоз важен казусът във връзка с пшеницата, директно влезнала в България “, добави той. За миналата година имаме засилен импорт на изсъхнало мляко, сподели Гечев. По думите му на процедура вносът на изсъхнало мляко и мед е подсилен. Земеделският министър означи, че изкупната цена на млякото в последните три месеца се е сринала с 30 %.

Гечев уточни, че на Разпети петък земеделските министри на пет европейски страни са имали виртуална среща, на която не са коментирали самостоятелно прекъсване на вноса. На идващия ден Полша направи единична забрана, България след празниците направи същото, сподели министърът. Той изясни, че са създали еднократна бърза възбрана във връзка с всички артикули, които са забранили и другите страни. По думите му със прекъсването на коридорите е можело всичко да се пренасочи към България.

Вчера Европейската комисия на процедура вкара европейски забрани за четири култури – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, уточни той. Уверението на Европейска комисия е, че това е до 5 юни, тъй като оттогава е действието на новия правилник, добави той. Гечев уточни, че декларацията на Комисията е, че възбраната на тези култури ще продължи и отсега нататък, като Европейска комисия включи втори пакет от култури, които другите страни са дали за проучване, измежду които са сухото мляко и медът.

„ Във втория пакет от 100 млн., България взема още към 10 млн. евро. Това е предлагането на комисията “, уточни Гечев и добави, че тази информация е пристигнала през вчерашния ден. Той означи, че в възбраната на Европейска комисия в последния миг е влезнал и текст, който разискват на дипломатическо равнище и който споделя, че покупко-продажбите, които са след 5 юни, би трябвало да се изпълнят и тези, които са авансово подписани, което е значителен проблем. Гечев добави, че при европейската възбрана решението на Министерския съвет за единична възбрана ще би трябвало да бъде анулирано.

Изслушването е поискано от ПГ на „ Възраждане “, съгласно които родното произвеждане се срутва за сметка на импорт, който не е ясно дали дава отговор на стандартите. (БТА)

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР