Анна Пелова е само на 28 години, а вече се

...
Анна Пелова е само на 28 години, а вече се
Коментари Харесай

Анна и преприемачите

Анна Пелова е единствено на 28 години, а към този момент се е срещнала с няколко персони от кориците на международните издания. Тя пътува по света, с цел да покаже гледната точка на вложители, бизнесмени и милионери/милиардери, изменящи света или страната си, в първата си книга – The Founders and The Underdog.

Идеята й хрумва преди две години, когато стартира работа с Roam – основана в Маями платформа за co-living (споделено пространство за живеене от непознати). Собствениците й я канят в централата си за едноседмичен престой да тества услугата им и да напише публикация за нея в блога си Great Nomad – платформа, която Анна поддържа от няколко години и обобщава опита й на бродяга и създател на свободна процедура. " Тогава едвам свързвах двата края, а доста от хората, които видях там, разполагаха с много положителни приходи, без да са измислили кой знае какво. Тогава си споделих: желая да осъществявам доста забавен план, носещ по-добри приходи. И защото ми се пишеха книги, взех решение да се спра върху това. " Именно тогава Анна се среща се с първия си събеседник и подстрекател – Джими Нарейн, онлайн бизнесмен, авантюрист и преподавател, който пътува по целия свят и я предизвика да стартира с интервютата.

Дебютното й изявление е с Ануше Ансали – иранка, академик, известна като първата частна галактическа туристка. Българката съумява да се срещне и беседва с нея на внушителната WebSummit конференция през 2016 година в Лисабон с 60 хиляди души участници. Късметът е на страната на Анна, тъй като в обособената зона за лектори тя попада и на предприемачка от Индия, създала устройство за слагане върху бельото на дами и девойки, което изпраща сигнал към полицията, при положение на принуждение. Заедно с нея е и брачният партньор й – Навийн Джейн, предприемач, бизнесмен, създател и някогашен основен изпълнителен шеф на InfoSpace, един от притежателите на частната американска компания Moon Express, разрастваща комерсиални полети до Луната. Така са осъществени първите диалози за книгата, които не престават със събеседници на разнообразни континенти.

Анна е отдадена на книгата от една година. Планът е изданието да съдържа 11 глави, като до момента има четири подготвени. Десет са за главните герои с роман по какъв начин се е срещнала, какво е научила и какъв брой пъти по-късно Анна се е срещала още веднъж с тях. Последната, 11-а, глава ще е за самата нея – така наречен Undergod, " без дословен превод на български – човек без добър начален старт, само че все пак и дори с помощта на този факт освен оцелява, само че и съумява с детайл на изненада ". " Целта ми е посредством моите истории хората да се свържат с личностите, за които пиша, и да си кажат: значи и аз мога! Искам да си помислят – щом това момиченце пътува и прави всичките тези дивотии, значи и аз мога да го направя. Самата аз съм от България, не съм от богато семейство и се устоявам сама още от първи курс в университета, т.е. допустимо е за всеки отвред. Няма причина човек да не успее и даже да се провали, отново може да се изправи. "

Разделя събеседниците си на няколко категории – първо, младежи с бизнес, които след три–четири години съгласно нея ще съумеят дотолкоз, че светът да разбере за тях. Следващата й категория са към този момент съумелите вложители – милионерите и милиардерите. " Но това не е значимо, значимото е, че те са 20 или 30 години пред мен и читателя с това, което вършат, и всички несъмнено има какво да научим от тях. " Третите са тези, които са постигнали триумф, само че след това са се провалили – най-интересните за Анна. Те съумяват и се сгромолясват и по този начин няколко пъти. " Много от хората имат персонален живот и не са по този начин известни като Ричард Брансън и Илън Мъск, които са така наречен celebrities, по тази причина не са познати на необятната аудитория. " У тях я интересува методът им на мислене и фактът, че всеки различен може да го приложи. " Той съдържа универсални истини, които просто би трябвало да се проумеят. Много от тези хора са почнали от нищото и са построили империи тъкмо поради сходни модели на мислене. "

За срещата със събеседниците младата жена разчита на известна доза случайност и щастливо стичане на събитията. Разбира се, нормално прави изследвания кои са топ бизнесмените в даден район и в случай че има някое събитие – кои са участниците в него. През другари разпитва дълго кои са подобаващите места за срещи и контакти с хора. Според нея през стандартните канали за връзка като телефон и имейл съвсем в никакъв случай не може да се притегли внимание, тъй като сходни персони са извънредно заети, по тази причина би трябвало да попаднеш на обещано място и просто да ги дръпнеш. За конференции от мащаба на TED постоянно билетът се равнява на хиляди долари, само че съгласно нея има метод да се доближиш до участниците: " Влизаш в хотела, в който се организира събитието, сядаш в лобито, пиеш 10 кафета и все ще се запознаеш някого. Хората отиват на такива събития, с цел да срещнат други хора, и не те оставят на мира. Там няма инцидентни персони, само че би трябвало да знаеш и по какъв начин да водиш диалог. "

В момента Анна е събрала за книгата си 4600 $ от краудфъндинг акцията и води диалози с непознат издател за издаването й. Предстоят й пътувания до Китай, Индонезия, Австралия, с цел да успее да показа бизнесмени от в действителност целия свят. Включила е и изявление с българин, чиято идентичност на този стадий не желае да разкрие.

Тя обобщава уроците си до момента по този начин: " Може би тези ментори ми помогнаха да проумея, че съм израснала с много ограничаващи убеждения. Когато искаш да направиш нещо, не се фокусираш върху това, което нямаш, а върху каквото имаш и по какъв начин да го направиш друго макар неналичието. " Разказва, че когато преди няколко години е взела присъединяване в риалити предаването " Ръкописът " по Българска национална телевизия, чийто победител завоюва издаване на дебютния си разказ, е чула от журито съвет – да не помнят, че в миналото тяхно произведение ще бъде оповестено отвън граница. " Стана ми доста необичайно и изобщо не го взех насериозно. Ето че в този момент аз ще съм с тъкмо такова издание. "

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР