Анкара. Турция поиска да се присъедини към БРИКС. Въпреки, че

...
Анкара. Турция поиска да се присъедини към БРИКС. Въпреки, че
Коментари Харесай

„Газета.ru“: Добавете буквата „Т“: как Турция поиска да се присъедини към БРИКС

Анкара. Турция изиска да се причисли към БРИКС. Въпреки, че Русия загатна за евентуално уголемение на съюза, на последната среща на върха в Йоханесбург, новите членове в БРИКС взеха решение да не одобряват никого. Въпреки това през 2019 година цифрата на членовете на БРИКС може да се усили. Потенциалът на групата не е оголен, само че клубът е „ жертван “ да се уголемява, а Турция е измежду евентуалните претенденти, считат специалисти, написа съветският вестник „ Газета.ru “ .
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, в хода на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, прикани водачите на страните-членки на съюза да прегледат въпроса за приемане на Турция в състава на организацията, написа турският вестник „ Hurriyet “.
По данни на изданието, страните-членки на БРИКС „ са приветствали топло “ предлагането на президента на Турция за прибавяне на буквата „ Т “ към съюза.
„ Казах, че в случай че ни приемете в алианса, блокът ще се назовава БРИКСТ “, съобщи Ердоган.
Турският водач акцентира и че страната му, дружно с петте страни-членки на БРИКС, е част от Г20 и заради това „ бих желал от тях да подхващат нужните стъпки, с цел да ни одобряват и да заемем своето място в БРИКС “.
Към момента в организацията влизат пет страни: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Първите букви от имената им на британски език образуват абревиатурата БРИКС (BRICS).
Срещата на върха на БРИКС се организира на 26 и 27 юли в Йоханесбург. В хода на срещата държавните водачи подписаха Йоханесбургската декларация върху резултатите от десетте години на работа на организацията. Под документа своите подписи сложиха президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Китай Си Дзинпин, министър-председателят на Индия Нарендра Моди, президентът на Бразилия Мишел Темер и домакинът на юбилейната среща – водачът на Южна Африка Сирил Рамафоса.
В навечерието на срещата съветският външен министър Сергей Лавров загатна за допустимо уголемение на БРИКС. Клубът понастоящем е съсредоточен в разширението на своя световен обсег, формирайки кръг от съидейници и има добър капацитет за превръщането в платформа за осъществяване на интеграционни процеси, означи Лавров.
А съветникът на съветския президент Юрий Ушаков акцентира, че „ водачите на БРИКС ще обменят своите възгледи върху вероятните процеси на уголемение, включвайки нови участници “.
Въпреки това, на въпросната среща на върха не беше включено приемането на нови членове.
Така, президентът Владимир Путин по време на конференция след срещата на върха, отговаряйки на въпрос на „ Газета.ru “ за неналичието на напредък в разширението на алианса, акцентира че претендентите за него „ са показали подготвеност и предпочитание за работа с БРИКС в цялостен формат “.
„ Но на днешната среща в стеснен кръг, всички мои сътрудници стигнаха до, да го кажем, желанието за съдействие с други страни, по никакъв метод не изключвайки разширението на БРИКС в близко време “, означи Путин, добавяйки че вратите не са затворени, само че въпросът „ с подготовката не е позволен и е нужно да се следи за него “.
Като резултат от срещата на върха в Южна Африка, лидерите-основатели на БРИКС се договориха, че ще употребяват формати от вида на „ БРИКС плюс “ в работата със своите сътрудници.
С президентите на Аржентина и Турция (едни от евентуалните нови членове на БРИКС) Маурисио Макри и Реджеп Тайип Ердоган, съветският президент Путин организира двустранни срещи.
Както стана ясно след срещата сред двата президента, Турция и Русия разискват опцията за преход към криптовалути.
„ По време на моето посещаване (в Африка) плановете в национални валути са станали доста значима тематика на договаряния. Обсъдих този въпрос с водачите на всяка страна, с която водих договаряния. Между другото, към този момент се договорихме с Китай и Русия. Главите на нашите централни банки и финансовите ни министри също са доста фокусирани върху тази тематика. Ние с Русия даже обмисляме прекосяването към електронни платежни средства. За аналогични ограничения мислим и дружно с Индия “, съобщи Ердоган.
Въпросът за банкет на Турция в БРИКС евентуално ще се появи при идната среща на върха.
Лидерите на страните от БРИКС се събират за последваща среща през 2019 година в Бразилия.
„ Русия, Индия, Китай и Южна Африка са подготвени да дават всевъзможна поддръжка на Бразилия по време на председателството ѝ на БРИКС през 2019 година и за провеждането на единадесетата среща на върха на БРИКС “, се отбелязва в декларация, подписана от страните-участнички.
Потенциалът на БРИКС към момента не е оголен, убеден е програмният шеф на Валдайския клуб Ярослав Лисоволик. Организацията е обречена да се уголемява и най-важните претенденти са Турция и Индонезия.
Експертът не изключва, да вземем за пример, страните присъединяващите се към Русия в Евразийския стопански съюз – Казахстан, Беларус, Армения и Киргизстан, да се причислят и към БРИКС за в бъдеще.

Превод и редакция: Йонислав Дочев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР