Анкара/Техеран. Пълната подкрепа за турското правителство в нощта на опита

...
Анкара/Техеран. Пълната подкрепа за турското правителство в нощта на опита
Коментари Харесай

Hurryiet: Турция и Иран се сприятелиха след проваления опит за преврат срещу Ердоган

Анкара/Техеран. Пълната поддръжка за турското държавно управление в нощта на опита за прелом през юли 2016 година е поставила началото на нов вид двустранни връзки сред Анкара и Техеран, които бяха опънати, поради разлики по рецесията в Сирия, съобщи представителят на Външното министерство на Иран Бахрам Касеми, представен от турското англоезично издание на Hurryiet.
„ Въпреки, че Турция и Иран имат остаряло другарство и живеят в един квартал, двете страни имаха разнообразни визии по някои районни въпроси “, съобщи Касеми пред група турски публицисти, поканени от Министерството на културата на Иран.
„ Властите в Иран поддържаха непрекъснат контакт с турските си сътрудник през цялата нощ до сутринта на 15 юли, по време на опита за прелом “, съобщи Касеми и добави, че Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф е провел шест телефонни диалога с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу в нощта, когато се развиваха събитията.
„ Ние им гарантирахме, че Иран е подготвен да се съобрази с всяко предпочитание на Турция “, сподели той.
Русия „ се е изненадала “ от съдействието сред Анкара и Техеран
Освен, че сподели, че Турция и Иран работят, с цел да отстранят разликите си по въпросите от „ процеса в Астана “, който търси позволение на сирийската рецесия, Касеми даде повече детайлности по отношение на диалозите по механически въпроси, извършени в Техеран през последната седмица.
„ Забелязва се възстановяване на съдействието сред турската и иранската делегация. Дори руснаците се изненадаха от това “, показа той.
„ Но макар позитивният метод от страна на Турция и Иран, към момента не сме достигнали до позволение на обстановката “, означи Касеми, имайки поради въпроса за зоните за деескалация, върху които Анкара, Техеран и Москва към момента не са достигнали до консенсус.
Страните ще търсят сплотяване по въпросите, по които има противоречие, на друга техническа среща, планувана за края на Август, добави персиецът.
“Не е пристигнало времето “ за референдум в Северен Ирак
В допълнение, Касеми съобщи, че не е пристигнало времето за референдум за самостоятелност на иракските кюрди, които възнамеряват да го проведат през септември, защото това евентуално може да сътвори спомагателни затруднения в района.
„ Рефендумът може да има последствия и за вас. Вие се сблъсквате с този проблем и в Турция, и в Сирия “, сподели той, имайки поради опозицията на турското държавно управление към кюрдския фракционизъм.
Касеми акцентира, че териториалния интегритет на Ирак е витално значим за сигурността в района и добави, че Техеран отхвърля „ всички типове фракционизъм “ в Ирак, Сирия или другаде.
„ Регионът няма да толерира още войни “, сподели той.
Ръководителят на генералния щаб на Иран посети висшестоящи политици в Турция
Междувременно, ръководителят на Въоръжените сили на Иран организира диалози с политическото управление на Турция, по време на втория ден от визитата си в Анкара, която беше първата сходна, след революцията в Иран през 1979 година.
Началникът на Генералния щат на Иран, генерал-майор Мохамед Хосеин Багери се видя с турския президент Реджеп Таийп Ердоган и Министъра на защитата на страната Нуретин Чанъкли на 16 август.
Освен това, той се срещна и с турския си сътрудник – военачалник Хулуси Акар на 15 август. Двамата са обсъждали „ взаимната битка с всички терористични организации, които съставляват опасност за района, потребността от съдействие, с цел да бъде обезпечена сигурността на границите и вероятния принос на двете страни, към районната сигурност и непоклатимост “, за което разбираме от изказване на Въоръжените сили на Турция.
Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР