Анкара съобщава, че по време на боевете за отмъщение на

...
Анкара съобщава, че по време на боевете за отмъщение на
Коментари Харесай

Турция тренира в Сирия как да преодолява руската ракетна отбрана

Анкара оповестява, че по време на боевете за възмездие на починалите 36 турски бойци на 27 февруари в провинция Идлиб са употребявани всеобщо безпилотни самолети " Феникс " (БПЛА " Феникс " ) и с тях са унищожени 100 съветски танка, БТР и зенитно-ракетни комплекси.
В тази връзка организация Bloomberg разгласява публикацията " Смъртоносен рой от турски безпилотници насочи въздушно предизвикателство на Путин в Сирия ". В нея се отбелязва, че " Анкара наподобява гореше от предпочитание да показва своята въздушна мощност ".
Чарлз Листер, шеф на програмата по екстремизъм и битка с тероризма в Близкоизточния институт, след проучване на видеозаписите от ударите на " Феникс ", отбелязва: Нямайки предимство в небето, Турция стартира " въздушна акция в Сирия с безпилотни самолети ", само че това на собствен ред заплашва да въвлече " член на НАТО във война с Русия ".

БПЛА " Феникс " е създаден от компанията Turkish Aerospace Industries взаимно с най-голямата оръжейница на Пакистан Pakistan Aeronautical Complex. Апаратът се отнася към огромните ударни дронове и съставлява композитен планер с дизелов мотор. Неговите тактико-технически характерности са следните: скорост – 200 км/час, оптималната маса при политане – 1600 кг., обсег на крилото – 8 метра, потребно натоварване – 200 кг
Известни са три модификации: ANKA-B, ANKA-S и ANKA-I. В интервенциите в Сирия взе участие БПЛА модел " S ", защото " В " извършва разследващи функционалности, а " І " не може да се опълчи на съветските системи за РЕБ.
" Феникс " интензивно се употребява в натовските учения Anatolian Eagle (Анадолски орел), в които те се насочват против системи за противоракетна защита от вида на съветските.
В началото на тази година Анкара се похвали, че е основала първата в света безпилотна войска, ръководена като обединен механизъм и подчиняваща се на " закона за ятото ” – в случай че е свален един " Феникс ", то част от ятото независимо нападна съперника, а другата приключва започнатото от " починалия " дело. Всъщност турците се хвалят с изкуствения разсъдък, който командва " смъртоносния рой ".
Анкара се хвали още, че ANKA-S може да се ръководи и посредством сателит, само че този вид съгласно специалисти е още " недопечен ". Ердоган доста желае да разполага с такава машина, с цел да може да унищожава врага на дистанции над 200 км, както го вършат Съединени американски щати.
Турската компания TAI съумя да преодолее първичните съществени проблеми и даже злополуките на два прототипа на апарата Anka през 2012 и 2013 година заради механически проблеми. През 2013 година турското Министерство на защитата поръча 10 безпилотни системи (по един от модификациите ANKA-B, ANKA-S и ANKA-I) и 12 наземни станции на стойност 290 милиона долара). Един от тях сигурно към този момент е свален в Сирия на 2 март, въпреки сирийците да настояват за 6 БПЛА. Вероятно, както се оповестява по време на война, истината е някъде по средата.

TAI Anka правят добре работата си, те могат да нанесат съществени загуби на сирийците и да опъват нервите на съветските зенитчици в базата Хмейним, само че те не са и няма да станат оръжието-чудо, което ще преобърне хода на спора в Сирия. Очаква се руснаците да вкарат в Сирия още ЗРК със относително по-малък радиус на деяние от С-300 прехващащи и релативно малоскоростни цели.
През 2013 година " Феникс " показва 18-часов непрестанен полет и кацане в неприятни метеорологични условия. Тогава Анкара направи безуспешни опити да продаде 30 апарата ANKA на Египет, след това води 4-годишни безплодни договаряния със Саудитска Арабия. Арабите обявиха, че безпилотниците действително не костват 30 млн. $, а 2-3 пъти по-малко, само че Анкара изясни на своето население, че саудитите поискали достъп до секретни технологии. Тази орис по-късно споделиха и договарянията с ОАЕ.
Според съветското издание svpressa.ru продадените на Анкара съветски ЗРК С-400 без подозрение ще бъдат употребявани за доработка на технологиите, които биха помогнали на турците да преодоляват съветските Противовъздушна отбрана и ПРО. Тогава е допустимо за " Феникс " да се образува опашка от кандидат-купувачи.
 
ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:
Ердоган преди срещата с Путин: Очаквам неотложно преустановяване на огъня

Москва усилва военното си наличие в Сирия

Руски адмирал: Ако Турция затвори Проливите, Русия ще би трябвало да се изтегли от Сирия

Германски и английски медиен взор: Русия печели в Сирия и удря по Ердоган и Европейски Съюз

 
Русия се пробва да се откачи от тактическото партньорство с Турция в Сирия

Автор: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР