Анкара даде да се разбере, че шведите и финландците може

...
Анкара даде да се разбере, че шведите и финландците може
Коментари Харесай

Крахът на Ердоган застрашава интересите на Русия

Анкара даде да се разбере, че шведите и финландците може да не помнят за присъединението си към НАТО, до момента в който не приключат президентските избори в Турция. А още преди изборите Турция може тържествено да подписа мир със Сирия, своя довчерашен зложелател. И двете са за да покачат рейтинга на Ердоган и да му оказват помощ да бъде избран отново. Засега социологическите изследвания му дават обещание проваляне. Какви ще бъдат връзките сред Русия и Турция, в случай че Ердоган загуби?

Насрочените за февруари договаряния сред Анкара, Стокхолм и Хелзинки за влизането на Швеция и Финландия в НАТО се отсрочват. Това заяви във вторник дипломатически източник в Анкара. В същото време финландското външно министерство призна, че договарянията са спрени " за няколко седмици ". По-рано вестник " Сабах " посочи, че замразяването е станало по искане на Анкара.

Позицията на Турция по този въпрос няма да се промени най-малко до идните президентски избори, написа вестник " Хюриет ", базирайки се на свои източници. Според изданието, в светлината на абсурда с изгарянето на Корана пред турското посолство, Стокхолм „ не би трябвало да разчита на поддръжката на Съединени американски щати и други страни от НАТО по въпроса за присъединение към Алианса “. Ден по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Швеция към този момент може да не помни за поддръжката на Анкара за нейното кандидатстване в НАТО.

В понеделник Ердоган направи значимо изказване и за вътрешната политика на Турция - той разгласи датата на президентските избори. Това е 14 май - вместо плануваната дата, по-рано беше 18 юни. „ Ако Народното събрание утвърди новата дата, ще бъдем щастливи “, сподели той, а в случай че не утвърди, тогава Ердоган даде обещание да я утвърди със личните си пълномощия (има такова право). Едновременно с президентските ще се проведат и парламентарни избори. Ердоган ще би трябвало да направи избор в подтекста на изборите: или да резервира репутацията си, или да остане предан към НАТО.

Във вторник вестник “Хюриет ” също заяви за решението на турската съпротива, обединена в Алианса на шестте, да разгласи името на своя претендент за президент на многомилионен протест в Анкара. Акцията е планувана за 11 март, ден откакто Ердоган би трябвало да издаде декрет за привикване на избори.

Според вестника, в случай че първият тур не разкрие спечелилия, тогава вторият кръг на гласуването ще се организира на 28 май. Най-вероятно водачът на Републиканската национална партия, 74-годишният Кемал Кълъчдароглу, ще стане главен противник на Ердоган, написа вестникът. В същото време е допустимо 52-годишният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу също да се кандидатира за този пост, макар че евентуално ще бъде възпрепятстван да се кандидатира.

Основните противници на Ердоган се радват на благосклонностите на американската администрация, разяснява професорът от Истанбулския университет Мехмет Перинчек. Той напомня изявление с Джо Байдън, оповестено през лятото на 2020 година, в което той назова турския водач „ автократ “ и прикани да „ се ободрят “ вътрешнополитическите противници на Ердоган, с цел да им помогне да завоюват изборите.

„ Точно в сходство с тази политика Кемал Кълъчдароглу пътува до Съединените щати през ноември, с цел да получи поддръжка преди началото на президентската акция. Това „ пробайдънско “ крило на опозицията се опълчва на съдействието с Москва; да вземем за пример осъди закупуването на вашите зенитни оръдия С-400. Ако опозицията пристигна на власт, Турция ще се причисли към санкционния режим, който Западът наложи на Русия. Сега нашата страна се счита за главен асистент на Русия в организирането на успореден импорт, заобикаляйки глобите. Така че, в случай че победи Киличдароглу или негов съпартиец, за това може да се не помни “, уверен е турският политолог.

Всъщност предишното лято хората започнаха да назовават Турция главната артерия за потока на „ успореден импорт “ към Русия. Такива артикули се транспортират до страната ни с камиони от Турция през Грузия, през известния Граничен контролно-пропусквателен пункт при Горен Ларс. Във вторник “Комерсант ” разгласява статистика, която демонстрира, че преносът на артикули за Русия през Грузия е повишен до рекордно равнище през последната година. Транзитът от Турция към Руската федерация провокира безпокойствие у западните сътрудници - “Ню Йорк Таймс ” неотдавна разгласява публикация по тази тематика.

Що се отнася до решението на Ердоган да промени датата на изборите, то беше от дълго време закъсняло - преди нещата да се влошат още повече за стопанската система, а също и да попречи на опозиционните претенденти да се приготвят вярно за изборите. Миналата година инфлацията в страната надвиши 64%. Коефициентът на безработица е на много високо равнище - над 10%.

На този декор известността на президента измежду неговия обичаен електорат - най-вече закостенял и националистически - внезапно спадна освен в огромни градове като Истанбул и Измир, само че и в провинцията, която също му служи като опора. Съдейки по всички социологически изследвания, в случай че се стигне до втори тур, тогава Ердоган ще загуби от всеки опозиционен претендент, даже от Кемал Кълъчдароглу, който е с шест години по-възрастен от него.

Но успеха на опозицията никога не е предизвестена, счита Перинчек, изключително в случай че преди изборите се реализиран ярки триумфи във външната политика, да речем се реализира помиряване на Турция със прилежаща Сирия.

„ Подобно събитие доста ще усили възможностите на президента за преизбиране. Хората поддържат курса към нормализиране на връзките със Сирия, защото той взема решение няколко казуса по едно и също време. Първо, Турция може да подсигурява своята сигурност единствено в съдействие със сирийските управляващи. Както знаете, кюрдските бойци завзеха територия в Северна Сирия, която в този момент де факто се управлява от Съединените щати, а това опонира на ползите на Дамаск. Турция и Сирия с общи старания към този момент биха могли да отстранен тази цитадела на терора, като изгонят оттова проамериканските сили “, изброява истанбулският специалист.

„ Второ, Турция ще реши казуса със сирийската емиграция. Ако се възвърне спокойствието в Сирия, тогава милионите бежанци, които са принудени да живеят в Турция, ще могат да се върнат. И турското държавно управление към този момент няма да би трябвало да харчи големи суми пари за издръжката на тези бежанци “, споделя Перинчек.

„ Има и трето преимущество. Преди това Турция, изключително граничните ни градове, поддържаше необятна търговия със Сирия. Там доставяхме ток, храна, текстил. И с началото на гражданската война ние загубихме този пазар. Надяваме се да възстановим такава търговия, да обновим стокопотока и в двете направления. Като цяло е нужна даже не нормализация, а пълноценно стратегическо партньорство сред Анкара и Дамаск, което ще бъде ориентирано против тероризма, против американското въздействие в района, към взаимноизгодна търговия и към решение на казуса с бежанците “, заключи Перинчек.

„ Аз не разгадавам на електорални прогнози, а на характера на Ердоган и по тази причина мъчно мога да си показва, че той ще се раздели с властта “, признава Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните въпроси “, теоретичен шеф на Валдайския клуб. „ Но резултатът от изборите към момента не е явен. Добре, да речем, че опозицията печели. Вече е ясно, че нейните водачи не са настроени да играят прекомерно дейна роля в чужбина. Президентът от опозицията, в случай че се появи, няма да има такива геополитически упоритости като Ердоган. Основният проблем ще бъде с стопанската система ”, счита съветският специалист.

От друга страна, Турция към този момент е толкоз надълбоко въвлечена в интернационалните процеси, че е невероятно просто да вземе и да ги остави, прецизира специалистът.

„ Например войната в Сирия. Има проблем с кюрдите, има проблем със сирийските бежанци. Няма да може просто да кажат, че напущат Сирия и да затворят тази тематика. Остават комплицираните, многостранни подходи, които турците са създали във връзка с Карабах и Украйна. Дори и да желаят, новите водачи няма да съумеят бързо да създадат съществен поврат. Второ, Турция получава доста стопански изгоди от хитрите, рисковани, само че енергични действия на Ердоган. Газов хъб - не е персонално необходим на Ердоган. По принцип това е извънредно перспективно нещо за Турция, както и други планове с Русия “, уверен е Лукянов.

През последните дни Ердоган интензивно се пробва да реализира величествен дипломатически триумф в други области. Миналата седмица той още веднъж се обади в Москва, за повторно в границите на месец. В диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин той разиска опцията за замяна на пленници сред Украйна и Русия, както и нормализирането на връзките му със сирийския водач Башар Асад. Москва от дълго време се стреми да улесни подобен компромис.

Източници на арабски вестник даже оповестиха, че точно в Русия се приготвя среща на външните министри на трите страни, на която Сирия и Турция тържествено ще разгласят края на интервала на неприязън. Както знаете, с експлоадирането на гражданската война през 2011 година Анкара поддържа бунтовниците с всички сили, трансформирайки се в главен зложелател за Дамаск. Русия, в противен случай, изпрати свои войски в Сирия, с цел да предотврати свалянето на Башар Асад.

„ За Турция (всички приказват и пишат за това) въпросът за възстановяване на връзките със Сирия значително е обвързван с изборните процеси, с президентските избори. Опозицията се възползва от обстоятелството, че турската политика в сирийско направление се провали, че Анкара харчи големи суми за издръжката на съвсем 3,7 милиона сирийски бежанци – от 40 до 200 милиарда $ “, споделя Василий Кузнецов, началник на Център за арабски и ислямски проучвания към Института по източни проучвания на Руската академия на науките.

Ердоган също се обади в Киев предходната седмица. В диалог с украинския си сътрудник Зеленски турският президент удостовери готовността си да поеме ролята на медиатор в процеса на определяне на мир в Украйна. Той разиска и опцията за разширение на зърнената договорка, която Ердоган, апропо, назова свое огромно достижение предишното лято.

„ Всеки различен водач, на мястото на Ердоган, няма да устои на натиска на Запада “, споделя Лукянов. “И американците, и европейците мечтаят да го няма в Анкара. Защото те ще могат да принудят другите да се държат по-послушно. Швеция и Финландия незабавно ще получат по-голям късмет да получат единодушието на Турция ”, добавя специалистът.

Като цяло, в случай че опозицията победи, пред Анкара ще се появи „ кръстопът “: от една страна по-слаб президент, а от друга желанието на ръководещите да запазят преимуществата, които страната към този момент е постигнала с помощта на Ердоган, обобщава специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР