Анкара. Антагонистичните“ изявления срещу Турция, правени от гръцкия външен министър

...
Анкара. Антагонистичните“ изявления срещу Турция, правени от гръцкия външен министър
Коментари Харесай

МВнР на Турция: Антагонистичните изявления срещу Турция на Дендиас са популистки, не служат на мира и стабилността и са напълно откъснати от реалността

Анкара. „ Антагонистичните “ изказвания против Турция, правени от гръцкия външен министър Никос Дендиас съвсем всеки ден, са популистки, не служат на мира и стабилността и са изцяло откъснати от действителността. Това акцентира представителят на Министерството на външните работи в Анкара Танджу Билгич, цитира думите му вестник Hurriyet .

„ Тази провокативна изразителност не е нито съвместима с добросъседските връзки, нито с духа на консултативните договаряния, които подновихме с Гърция “, акцентира представителят.

„ Заблудите “ на Дендиас потвърждават, че Гърция избира напрежението, като основава „ изкуствени съюзи “ и разчита на услугите на трети страни против Турция, вместо да взема решение двустранните си въпроси и да развива връзките си посредством почтен и логичен разговор с Анкара, разяснява още Билгич.

„ Тези страни, които имат самочувствие, не демонстрират такова отношение “, добави той.

Докато Гърция продължава да насочва „ ирационални и нереалистични обвинявания “ против Турция всеки ден, тя също по този начин продължава да подхваща „ ескалационни дейности и да преследва максималистични искания “ както в Егейско, по този начин и в Средиземно море, които са в несъгласие с интернационалното право, сподели представителят.

„ Отхвърляме опитите на Гърция да сътвори подвеждащо усещане и да назова волята на страната ни да пази своите законни права и жизненоважни ползи като опасност. Ако има някаква опасност в района, тя произтича от едностранните дейности на Гърция, които усилват напрежението “, добави той.

Анкара предложения Гърция още веднъж да се придържа към здравия разсъдък и да зачита интернационалното право и интернационалните контракти, вместо да преследва „ провокативна “ изразителност и действия с „ популистки претекстове и съществени неправилни калкулации “, означи Билгич.

На конференция със своя саудитски принц Фейсал бин Фархан ал Сауд в Атина, Дендиас разказа политиката на Турция по отношение на Гърция като „ олицетворение на ирационалност “, оповестиха гръцките медии.

„ Това заплашва Гърция с война, в случай че използван неотменимото право на разширение на нашите териториални води, както е категорично планувано в интернационалното морско право “, споделя Дендиас.

Напрежението сред Гърция и исторически районния й противник Турция се усили през последните години поради правата за изследване на газ в Източното Средиземноморието и водите сред двете страни.

Турция отхвърля претенциите на Гърция за правата на морската граница в Средиземно море.

В края на 2020 година турски и гръцки военни чиновници започнаха договаряния за понижаване на риска от спорове в Егейско и Средиземно море. Двамата съседи също възобновиха политическите полемики за разрешаване на противоречивите въпроси след едногодишна рецесия през 2020 година

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР