Аниматрониката има потенциала да оживи всякакви живи същества(снимка: Edge Innovations

...
Аниматрониката има потенциала да оживи всякакви живи същества(снимка: Edge Innovations
Коментари Харесай

Роботи ще ни забавляват в зоопаркове и делфинариуми


Аниматрониката има капацитета да „ оживи ” всевъзможни живи същества
(снимка: Edge Innovations / Warner Bros)

Стрелкайки се из басейна, до момента в който група фенове се взира във водата, делфинът наподобява подготвен да скочи, в случай че дресьорите вдигнат обръч над водата. Познато представление, нали? Но той няма да скача във въздуха, а ще плува дружно с хора в басейна. Този делфин е друг. Той е робот.

„ Когато за пръв път видях делфина, си помислих, че е същински ”, споделя жена, която плува с роботизираното създание. То бива следено посредством модул за дистанционно управление. Поектирано е от Edge Innovations – американска инженерингова компания с отдел за аниматроника и специфични резултати.

Роботизираният делфин коства сред 3 и 5 милиона $. Тежи 250 кг и е дълъг 2,5 метра. Кожата му е направена от специфичен медицински силикон. Изглежда като същинска.

„ Делфинът ” е от същия клас „ животинска ” аниматроника, която бива употребена в холивудските филми. В последна сметка Edge е основателят на водните същества, употребявани в холивудските мегахитове „ Волният Уили ”, „ Анаконда ” и други

Очаква се един ден сходни „ животни ” да забавляват тълпите в зоопарковете, вместо диви животни, държани в плен. Плувците ще могат да се гмуркат освен с делфини, само че и дружно с роботизирани огромни бели акули или даже влечуги, каквито са изпълвали моретата от ерата Юра преди милиони години. Варварството на днешните занимания с животни ще остане в предишното – още веднъж ще се забавляваме, но без да тормозим животни.

„ В момента има към 3000 делфина в плен, които се употребяват за генериране на няколко милиарда $ [из делфинариуми] единствено посредством занимания с делфини. И по този начин, явно има интерес към това да обичаме и да учим за делфините ”, сподели създателят и изпълнителен шеф на Edge Innovations Уолт Конти. „ Затова ние желаеме да използваме този вкус и да предложим нов, по-различен метод да се влюбим в делфина ”.

Аниматрониката може да върне в зоопарковете и делфинариумите посетителите, които са се отказали да вървят по сходни места, където се експлоатират живи диви животни, споделя Конти. А броят на тези хора нараства. Увеличават се и регулациите, забраняващи употребата на дивите животни. Около 20 европейски страни към този момент са забранили или лимитирали присъединяване на диви животни в цирковете.

„ Предстои завършек на жестоките стратегии в жанр „ плуване с делфини ”, поради които младите делфини биват травматично отвличани от океанските си домове за смут на майките, като от време на време това се прави напълно нелегално ”, споделя Катрин Съливан, активистка на организацията „ Хора за етично отношение към животните ” (PETA)
още по тематиката
По-рано тази година организацията връчи премия „ Иноватор за животните ” на Роджър Холцберг, креативния шеф на Edge Innovations, и Уолт Конти, за основаването на делфина.

От роботизирани „ братчета ” неотдавна бяха заместени и двойка мармоти, станали звезди на щатски клуб на почитателите на мармоти. За двете животинки се вярваше, че могат да предсказват времето. Освобождаването им стана при започване на годината. Клубът е учреден от феновете на легенда, съгласно която косматите животинки могат да подскажат какъв брой студена ще е зимата.

Двойката мармоти бяха изваждани на показ по време на редица празненства, с цел да бъдат снимани. В последна сметка в този момент тяхната роля ще се извършва от мармоти-роботи, които също могат да предсказват времето, единствено че на база компютърен логаритъм с изкуствен интелект.

Заместването на дивите животни в зоопаркове и декфинариуми обаче е единствено положително начало. Аниматрониката има капацитета да „ оживи ” всевъзможни други същества, в това число и фантастични такива, отваряйки капацитета за основаване на нов тип развлекателни стратегии и уреди.

Така да вземем за пример, посредством роботизираните механизми и новите материали могат да се пресъздадат митични чудовища и приказни герои – многоглави змейове, светещи в тъмното хрътки и други същества, които да населяват тематични развлекателни центрове с капацитет да притеглят огромен брой гости и да генерират многомилионни приходи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР