Английски собственик на електромобил Tesla S 60 е бил спрян

...
Английски собственик на електромобил Tesla S 60 е бил спрян
Коментари Харесай

Спряха Tesla без шофьор зад волана

Английски притежател на електрически автомобил Tesla S 60 е бил спрян от пътни служители на реда край Хартфордшър. Причината - водачът седи на пасажерската седалка, оставил цялата отговорност по шофирането на самостоятелната електронна система на автомобила. Това е безусловно неразрешено от производителя и управляващите и в тази ситуация е станало причина за покачване на обвиняване за рисково шофиране.

Друг водач забелязал, че Бхавеш Пател седи на пасажерската седалка, до момента в който автомобилът му се управлявал самичък на автомагистралата М1, което се сторило рисково на индивида и той подал сигнал в полицията.

Органите на реда реагирали незабавно и спрели автомобила, до момента в който той се движел със скорост от 65 км/ч, безусловно без никаква човешка интервенция. Още по-шокиращото е, че по време на случая на главната пътна артерия имало засилен трафик.

Пател бил наказан по бързата процедура, книжката му била отнета за период от 18 месеца и му била наложена санкция от 1800 английски лири. Бил длъжен да постави и 100 часа общественополезен труд.

Полицаите свидетелствали пред съда, че водачът признал постъпката си за " глупава ", само че все пак се оправдал с обстоятелството, че автомобилът се справял задоволително добре и самичък. Според информацията Пател купил въпросната Tesla единствено пет месеца преди случая.

Пред BBC представители на полицията в Хартфордшър определили постъпката на Пател като " безпределно безотговорна ". Те припомнят, че е било въпрос на шанс да не се стигне до сериозна злополука, до гибелта на Пател и на безусловно почтени участници в придвижването.

Говорител на Tesla употребява случая, с цел да напомни, че функционалността за автоматизирано ръководство на колата в никакъв случай не е била планувана за цялостно заменяне на водача, тъй че в тази ситуация грешката е напълно на индивида.

Шефът на компанията Илон Мъск нееднократно е казвал, че колите Tesla ще разполагат с целия нужен набор от електроника, необходим за изцяло самостоятелно придвижване от страна на машината. Въпреки това в софтуерно отношение функционалността Autopilot има още доста път пред себе си, преди да бъде подготвена за потребление без човешка интервенция.

Засега системата е проектирана като прогресивен помощник на водача, само че има още доста дефекти за изчистване. В последните месеци няколко пъти се получават доказателства за това изказване, касаещи произшествия със самоуправляващи се коли. Припомняме, че през март самостоятелна кола на компанията за споделено пътешестване Uber удари и аргументи гибелта на пешеходец.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР