Англия най-накрая сложи край на 22-годишното проклятие, което тегнеше над

...
Англия най-накрая сложи край на 22-годишното проклятие, което тегнеше над
Коментари Харесай

Тайните зад успеха на Англия

Англия най-сетне постави завършек на 22-годишното проклинание, което тегнеше над отбора. „Трите лъва“ по този начин и не успяваха да продължат на международно след осъществяване на дузпи. До оня ден. Тогава отборът пречупи Колумбия на осминафинал. Оказа се, че зад триумфа има любопитни секрети, които бяха разкрити от английската преса. Победителите никой не ги съди, нали?

Една от тайните е, че в британския народен тим биели дузпи след всяка подготовка. И то след нейния край.

„Селекционерът Гарет Саутгейт караше своите ученици да ги бият след заниманието, тъй като тогава са изморени – разкрива неизвестен източник пред електронното издание на „Дейли Мейл“. – Идеята му е да се симулира изчерпената физическа устойчивост на футболистите след 120-игрови минути.“

И проектът на Саутгейт бе осъществен сполучливо. Срещу Колумбия играчите му бяха безгрешни. Е, съвсем. Сбърка единствено Джордан Хендерсън. Причината може би се крие в номер „8“, който играчът на „Ливърпул“ носи. До този миг няма „осмица“ на Англия, която да се е разписвала от бялата точка на мондиал. Преди Хендерсън с пропуски са се отчели Крис Уодъл, Дейвид Бати и Франк Лампард. Те носеха екипа с номер „8“ в годините на не вкарани дузпи на международни шампионати – 1990, 1998, 2006 и 2018.

Преди наказателни удари всеки има потребност от бутилка вода, с цел да охлади пристрастеностите и покачващото се напрежение в решаващия миг от мача. Дори Джордан Пикфорд, стражът на Англия. Той обаче получи специфична бутилка. На нея имало „пищов“ с желаните от колумбийските играчи направления на пукотевица. При тегленето на жребия за желана врата за осъществяванията, Пикфорд скри шишето под хавлиената си забрадка, с цел да не може да бъде забелязано от Давид Оспина, стражът на Колумбия.

Психолог също е оказал помощ на тима за класирането на четвъртфинал. В националния на Англия работи Д-р Пипа Грейнд. Тя е тийнейджърски психолог. Твърди се, че не е провеждала проби с играчите. Просто е правила профили на всеки един национал от лични наблюдения при самостоятелни и групови задания. Тя следяла изкъсо футболистите и по време на подготвителните дузпи.

Д-р Грейндж е на мнение, че състезател, уверен в триумфа си от углавен удар, се държи умерено преди осъществяването за разлика от съотборниците му.

Алън Ръсел, треньор на нападателите в тима, също имал пръст в триумфа. Той налагал санкции на играчите, които не успявали да вкарат от дузпа по време на тренировките. В английските медии обаче не прецизират дали става въпрос за финансови наказания или за спомагателни физически натоварвания.

Треньорът на вратарите Мартин Маргесън пък разговарял с всеки един от петимата избраници на Саутгейт директно преди дузпите с Колумбия. Първият, с който провел разговор бил Ерик Дайър, изненадващият реализатор, осъществя решаващият углавен удар. След края на двете продължения Джейми Варди изрично декларирал, че не желае да бие последната дузпа. Мястото му било заето точно от Дайър, който се нуждаел от съвет.
Играчите не бързали с осъществяването
На играчите на Англия е било казано да не бързат с осъществяванията на дузпите. Причината – от треньорския щаб решили да се вслушат в препоръките на Бен Литълтън, който написал книгата „Дванадесетте ярда – изкуството и логиката на психиката на съвършената дузпа“.

Преди международното в Русия създателят написал на персоналния си уеб уебсайт, че англичаните се проваляли на дузпи, тъй като незабавно тръгвали да бият след сигнал от рефера. Това било „сигурен знак за стрес“. В своята книга Литълтън поучава, че всеки състезател би трябвало да си поеме глътка въздух след сигнала и едвам тогава да стреля. За образец създателят показал осъществяването на Кристиано Роналдо на Евро 2006 в мач срещу… Англия. Тогава Португалия завоюва четвъртфинала с 3:1 след дузпи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР