Англичани и българи във великотърновското село Хотница за поредна година

...
Англичани и българи във великотърновското село Хотница за поредна година
Коментари Харесай

​Англичани и българи заедно празнуват Коледа в село Хотница

Англичани и българи във великотърновското село Хотница за поредна година дружно отпразнуваха Коледа с доста въодушевление, богати трапези и българско хоро. Повече от 20 английски заселници в Хотница останаха да посрещат Рождество в България. Джон Дъглас пък се въплъти в Дядо Коледа и раздаде на малчуганите в селото дарове, закупени от него, с цел да ги зарадва.

Хотница, Велико Търново

За втора година на Коледа белобрадият Джон Дъглас зарадва най - дребните в селото, като им раздаде дарове, облечен като Дядо Коледа.
Джон Дъглас: „ Английските обичаи са сходни на българските, само че раздаването на дарове на 25 декември се прави единствено при вас. Избраха мен за Дядо Коледа, допускам поради брадата ми! Миналата година купих дребни дарове за децата и тази година направих същото. Събраха се към 20 деца, беше доста хубаво “.
Таня Хед е от Южна Англия и живее в Хотница от 12 години. Тя е научила чудесно освен българския език, само че да прави зимнина и да тропа българско хоро.

На Коледа обаче тя почерпи сънародници и българските си съседи с типично британски специалитети.
Таня Хед: „ Пуйка, печена пуйка, картофи, наденици с бекон, чушки, доста зеленчуци ".
И тази година англичани и българи разпънаха богати трапези в читалището. С доста музика, тостове и български хора те посрещнаха Коледа.

На празника за всички попяха и фамозните „ Хотнишки баби “. Във фолклорния състав вземат участие и три англичанки, измежду които и Таня Хед.
Наташа Пенова, секретар на Народно читалище „ Светлина-1895 “: „ Читалището е единствената организация в селото, която събира локалните хора с британските жители и дружно честваме всички празници ".
Освен че се веселят дружно и обменят кулинарни предписания, българи и англичани учат езиците си, с цел да се схващат по-добре.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР