Ангела Меркел завърши днес 16-те си години като германски канцлер

...
Ангела Меркел завърши днес 16-те си години като германски канцлер
Коментари Харесай

Меркел официално предаде властта на Олаф Шолц

Ангела Меркел приключи през днешния ден 16-те си години като немски канцлер с формалното предаване на поста на приемника си Олаф Шолц в постройката на канцлерството в Берлин, съобщи ДПА.

" Поемете ръководството на тази институция и работете за най-хубавото на нашата страна. Пожелавам Ви шанс ", сподели Меркел на своя правоприемник, който до момента беше неин вицеканцлер и финансов министър, отбелязва Франс прес.

Тя предизвести Шолц, че работата може да се окаже изпълнена с провокации. " Ако обаче методите към нея с радостно сърце, това може да се окаже за Вас една от най-прекрасните задания, а точно - да носите отговорност за нашата страна ", сподели Меркел.

" Това ще бъде едно ново начало за страната ни. Искам да направя всичко за постигането на тази цел ", съобщи 63-годишният Шолц малко преди Ангела Меркел да напусне канцлерството, изпратена с овации от чиновниците там.

Новото лявоцентристко държавно управление на Германия бе публично образувано, отбелязва ДПА. Шестнадесетте министри, които са представители на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), на партията на " Зелените " и на Свободната демократическа партия (СвДП), бяха публично назначени от президента Франк Валтер-Щайнмайер на гала в двореца " Белвю " в Берлин. След това те се върнаха в Бундестага, където поставиха клетва.

Шолц, който е на 63-годишен, е някогашен кмет на Хамбург и е бил министър на труда на Германия по време на международната финансова рецесия. Неговият опит, вниманието му към детайлите и технократския му имидж се трансфораха в преимущество по време на акцията. Шолц е безмълвен, човек на директния и ефикасния метод, той е хладнокръвен и непоклатимо убеден в себе си. Шолц се нарежда както като натурален правоприемник на Меркел, по този начин и като мотор на смяната след нейното дълго ръководство. През 2019 година той загуби при опита си да застане отпред на партията си, само че беше нейния неоспорим избор за канцлер.

Съпредседателят на природозащитните " Зелени " Роберт Хабек ще оглави новосъздаденото министерство на стопанската система и климата и ще стане вицеканцлер. 52-годишният Хабек беше министър на земеделието и околната среда на северната провинция Шлезвиг-Холщайн от 2012 до 2018 година През 2018 година той стана водач на партията дружно с Аналена Бербок. Хабек загуби от Бербок в борбата за претендент на партията за канцлер на изборите, само че след третото им място на вота той излезе отпред на държавния екип на " Зелените ".

Лидерът на подкрепящите бизнеса Свободни демократи Кристиан Линднер ще получи поста на финансов министър. Линднер господства в партията си, която върна още веднъж в Народното събрание през 2017 година след четиригодишно неявяване. Той вкарва Свободните демократи в държавното управление, откакто преди четири години приключи договарянията за присъединение към последната администрация на Меркел. 42-годишният Линднер споделя: " Ние сме за постоянни финанси в Германия и Европа ". Той упорства новото съдружно държавно управление да не покачва налозите и да не разхлабва рестриктивните мерки за увеличение на дълга.

Другата съпредседателка на " Зелените " Аналена Бербок става първата жена външен министър на Германия, откакто се кандидатира за първи път от партията за канцлерския пост. Нейната акция по този начин и не се възвърне от грешките първоначално, само че въпреки всичко приключи с най-хубавото изборно показване на " Зелените " в историята им. 40-годишната Бербок е учила политически науки и интернационално право в Хамбург и Лондон. Тя прикани за " разговор и неотстъпчивост " по отношение на Китай и възприе сходен метод по отношение на Русия. В предишното Бербок е била гневен съперник на газопровода " Северен поток 2 ", който е предопределен да доставя повече съветски газ на Германия, само че към момента не действа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР